Shiitake

Zpět

Shiitake

Dovolujeme si upozornit, že níže uvedené informace jsou osobním názorem pana Milana Schirla, který je terapeut a zastánce tradiční čínské medicíny a zdravého životního stylu. Pan Schirlo tímto nepropaguje žádné konkrétní výrobky ani výrobce doplňků stravy. Zároveň článek není spojen s prodejem jakýchkoliv produktů. Informace uvádí za cílem šíření veřejně dostupných poznatků, závěrů odborných studií, osvěty a vlastních poznatků týkajících se vitálních hub a zdravého životního stylu.

Z legislativních důvodů některé informace nemůžu uvádět. Proto text u některých bodů chybí. Na jeho opětovném zveřejnění pracuji. Děkuji za pochopení.

Shiitake

Latinsky: Lentinula edodes

Česky: houževnatec jedlý

Čínsky: Xiang Gu (voňavá houba) 故乡

Japonsky: Shiitake (houba z dubu)

O Shiitake

Shiitake (Lentinula edodes, houževnatec jedlý, „královna mezi houbami“, XiangGu /voňavá houba/) je chorošovitá, dřevokazná houba, což znamená, že houba využívá dřevo,  na němž roste, jako zdroj živin pro svůj růst. Shiitake je možné najít na poraněných stromech, kmenech, pařezech, spadaných větvích převážně listnatých stromů. Je možné houbu pěstovat také na polenech. Shiitake je středně velká houba, která má světle až tmavě hnědý klobouk, který je pokrytý šupinami. Tento klobouk má v průměru 5 až 12 centimetrů a je umístěn na nožce vysoké 3 až 5 centimetrů. Shiitake se hojně využívá v kuchyni. Její dužina je pevná a dobře se s ní pracuje. Navíc má houba silnou a výraznou chuť, stejně to platí i o vůni.

Hlavně v Asii je houba velmi populární a pěstuje se ve velkém od cca roku 1000 našeho letopočtu. V Asii však není Shiitake pouze pokrmem, ale také léčivkou. Tisícileté zkušenosti s ní mají Čína a Japonsko. V Japonsku existují spisy pocházející z roku 199 našeho letopočtu, které popisují používání Shiitake k léčbě nemocí. Shiitake přinesl kmen Kyusuyové japonskému císaři jako dar. Shiitake je také dobře popsána v čínských herbářích a je tam označována jako elixír života. Mnoho textů, v nichž je zmiňována Shiitake, pochází z doby 960 až 1127, kdy byla u moci dynastie Sung. Tyto texty pocházejí z pera Wu San Kwunga. Právě v této době se začala Shiitake pěstovat. Kultivaci Shiitake hloubkově rozebíral v textu z roku 1313 Wang Cheng.

Ačkoli je Shiitake tisíce let známá asijské populaci. Pro vědecký svět ji poprvé popsal a zařadil do rostlinného systému v roce 1877 M. J. Berkeley. Tehdy dostala Shiitake název Agaricus edodes. Až v roce 1976 byla přejmenována díky D. Peglerovi, který ji přeřadil do rodu Lentinula.

Látky obsažené v Shiitake jsou nyní detailně zkoumány. Zvláštní pozornost přitahuje polysacharid lentinan, který je kromě jiných míst používán v Japonsku jako součást adjuvantní terapie rakoviny.

Charakteristika podle tradiční čínské medicíny

Povaha (Si Qi): neutrální

Chuť (Wu Wei): sladká

Tropismus (Gui Jing): žaludek, slezina, plíce

Hlavní účinky podle tradiční čínské medicíny:

  • doplňuje Qi a vyživuje krev - ve vztahu k ostatním houbám je nejvíce vyživující střed
  • rozpouští vlhkost a hlen

Účinky podle tradiční čínské medicíny podrobněji:

1, Regulace imunitního systému

  • Shiitake můžeme použít k celkovému posílení imunitního systému, zvláště u lidí, kteří inklinují k respiračním infekcím a k častým nachlazením, což vychází z jejího tropismu k plicím a slezině
  • má výrazné protivirovéprotibakteriální působení (Staphylococcus aureus, Escherichia coli) (s Coriolem), je-li výrazně oslabená imunita, podáváme s Agaricem, je-li oslabená imunita od dětství + Cordyceps
  • posiluje jak vrozenou, tak i adaptivní složku imunity, např. posiluje funkci NK buněk, dendritických buněk, makrofágů, cytotoxických lymfocytů, což je potřebné zvlášť při infekcích či nádorových onemocněních. získané imunity posouvá Shiitake imunitní odpověď směrem k subsetu Th1 od subsetu Th2, jenž je spojován s rozvojem alergických reakcí
  • je možné Shiitake použít i u astmatu a různých problémů s dušností

2, Kašel

  • používá se u kašlů
  • většinou spolu s houbou Reishi

3, Posiluje slezinu a střed

  • posiluje tandem slezina a žaludek, který je zodpovědný za výrobu Qi a krve
  • používá se u únavy, řeší celkové oslabení, krátký dech, nechutenství, průjmy z oslabené sleziny, různé další poruchy trávení
  • podporuje tvorbu krve, proto je vhodná u anémií (chudokrevnost)
  • mírní snadnou tvorbu modřin – problém sleziny, protože neudržuje krev v cévách, v těchto případech se často kombinuje s receptem Bu Zhong Yi Qi Tang
  • podporuje peristaltiku a pročišťuje střeva

4, Metabolický syndrom

  • používá se u metabolického syndromu
  • snižuje vysoký krevní tlak, hypertenze
  • diabetes II. typu
  • snižuje cholesterol (zvyšuje vylučování žlučových kyselin, z kterých se tvoří cholesterol)
  • snižuje váhu

5, Podpůrně u léčby rakoviny

  • používá se s ostatními houbami u onkologických onemocnění

6, Kožní problémy

Používá se u kožních problémů, např. jsou to:

  • atopické ekzémy
  • akné (s Polyporem)
  • zkrášluje obličej

7, Artróza

  • používá se ke zmírnění artrotických bolestí, s Hlívou

8, Osteoporóza

  • posiluje kosti, používá se u osteoporózy

9, Revmatoidní onemocnění

  • používá se u revmatoidních onemocnění, často spolu Reishi, Coriolem a Curcuminem 

10, Kardiovaskulární problémy

  • podporuje krevní oběh
  • pomáhá zmírňovat kardiovaskulární problémy

11, Ochraňuje játra

  • má hepatoprotektivní účinky

12, Zubní plak

  • omezuje nadměrně se tvořící zubní plak
  • zabíjí bakterie množící se v zubním plaku, které způsobují zubní kaz, např. Streptococcus mutans

13, Snižuje hladinu homocysteinu

  • snižuje homocystein;
  • vysoké hodnoty homocysteinu jsou spojovány s:
  • onemocnění cév
  • ischemické choroby srdeční
  • mozkových příhod,
  • potratů a vývojových vad plodu
  • zejména nervové soustavy
  • problémy s otěhotněním
  • únavovým syndromem
  • vyskytuje se u neuropsychických poruch (demence)
  • souvisí sníženým příjmem vitaminů B

Méně časté použití Shiitake:

  • vliv na libidoalespoň v dávnověkuji Japonci takto používali
  • kandidózy
  • posiluje tvorbu střevní flóry
  • podpůrná léčba u HIV
  • podpora u alergií
  • agregace trombocytů, tj. dochází k omezení tvorby trombů

Dávkování:

  • houby lze užívat v různých formách. Nejčastěji se u zdravotních problémů používá forma horkovodních extraktů s 30 % polysacharidů.
  • stejně jako u ostatních hub doporučuji 5 dní užívat a 2 dny dát pauzu, zvláště pokud se řeší problémy související s imunitním systémem (i sekundárně, tzn. používám toto pravidlo skoro vždy)
  • více o užívání vitálních hub se dozvíte zde

a, Houby ve formě extraktů (doporučovaná forma užívání)

Pokud užíváte houby ve formě 30% extraktů, tak doporučuji:

Preventivní užívání

  • 1 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

U lehčích zdravotních problémů

  • 2 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

U vážnějších zdravotních problémů

  • 3-5 g houbového extraktu na den (všech hub dohromady)

b, Houby v tinktuře

  • tinkturu dávkujte podle váhy
  • obvykle se dává tolik kapek, kolik člověk váží
  • tato denní dávka se rozdělí na polovinu, polovina se užívá ráno a polovina v poledne

c, Houby ve formě prášku (powder, biomasa)

  • obvykle 2-3x denně čajová lžička houbového prášku rozmíchaná ve vodě
  • jedná se spíše o preventivní užívání

d, Sušené houby

  • 20-100 g na den
  • buď se přidávají do jídla, nebo se z nich dělají odvary
  • odvar připravíte tak, že vezmete 100 g hub a vložíte je asi do půl litru studené vody a půl hodiny vaříte na mírném plamenu. Některé houby můžete sníst i s odvarem (např. Hericium), některé jsou k jídlu příliš dřevité (jako Reishi).

Kontraindikace a známé lékové interakce:

Farmakologický efekt:

  • modulace aktivity imunitního systému
  • protinádorové účinky
  • protiinfekční účinky
  • snížení hladiny tuků
  • ochrana srdečně-cévního systému
  • snížení glykémie
  • ochrana jater
  • antioxidační účinky
  • snížení hladiny homocysteinu
  • pomoc se zubním kazem

Účinné látky v Shiitake

Houby jsou z velké části tvořené vodou. Ani Shiitake není výjimkou. Až 90 % její váhy je právě voda. Zbylá sušina je však plná biologicky aktivních látek, mezi nimiž dominují sacharidy, bílkoviny, látky, které jsou nositelkami vůně a chuti, např. látky se sírou, ketony, a pro Shiitake, resp. její vůni je typická sloučenina 1,2,3,5,6- pentathiepan.

Cukerné složky

Houby jsou bohaté na cukerné složky. Hlavní jsou polysacharidy, mezi něž patří také beta glukany a nerozpustná vláknina. První zmíněné mají mnoho biologických účinků, z nichž nejdůležitější je stimulace imunitního systému, dále pak snižují oxidační stres a působí protinádorově. V Shiitake jsem glukany větvené v pozici 4 a 6, tj.  (1-4)-, (1-6)-beta-D-glukany. Beta glukany typické pro Shiitake jsou lentinany, jedná se o polysacharidy, které se získávají ze stěn buněk zralých hub. Lentinany mají na hlavním středovém řetězci navázanou glukózu, a to na pozicích (1-3) nebo (1-6). Stejně jako ostatní beta glukany jsou lentinany rozpustné ve vodě, mohou se vstřebávat ze střeva do krve, a to i díky tomu, že se do střeva dostanou, jelikož odolávají kyselému prostředí v žaludku a i zásaditému.

Krom těchto vstřebatelných polysacharidů jsou v Shiitake také nevstřebatelné, tj. hrubá vláknina, která slouží jako zdroj energie symbiotickým střevním bakteriím.

V Shiitake jsou také látky, které jsou tvořeny cukrem a peptidy, jedná se hlavně o KS-2, alfa mannan peptid. Ten je možné získat z podhoubí Shiitake a působí protinádorově.

Krom vysokomulekulárních látek jsou v Shiitake přítomné jednotlivé sacharidy, tj. monosacharidy. Hlavně jsou to theralóza, mannitol, mannóza, arabinol a glycerol.

Stejně jako u Maitake jsou i ze Shiitake vyráběny standardizované extrakty, a to pod názvy LEM a LAP (EP3). Jedná se o extrakty bohaté na glykoproteiny (sloučeniny tuků a bílkovin), polysacharidy, bílkoviny a fenolové látky. LEM je navíc obohacen o sloučeniny odvozené od nukleových kyselin, vitamíny B a D. Tyto extrakty mají imunostimulační, protimikrobiální a protinádorové účinky.

Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny

Krom sacharidů obsahuje Shiitake aminokyseliny, peptidy a bílkoviny.

Shiitake obsahuje celé aminokyselinové spektrum. Můžeme v  ní najít jako neesenciální aminokyseliny, které si náš organismus dokáže vytvořit, tak esenciální, které si vytvořit nedokáže a je odkázáno na přísun potravinami. V Shiitake jsou v nejvyšších koncentracích tyto aminokyseliny:

  • kyselina glutamová
  • aspartát
  • arginin
  • prolin
  • alanin
  • leucin

V menším množství pak obsahuje také:

  • valin
  • lysin
  • serin
  • glycin
  • treonin
  • fenylananin
  • tyrozin
  • cystein
  • metionin

Bílkoviny jsou v Shiitake zasoupeny různými typy enzymů, které rozkládají dřevní hmotu, ze které získává houba živiny. Jedná se např. o glukosidázy, xylázy, amylázy, celulázy, proteinázy…

Důležitou složkou je peptid Latcripin-7A (LP-7A). Tento peptid působí protinádorově a antioxidačně.

Mastné kyseliny/tuky

V Shiitake nechybí ani mastné kyseliny, tedy zástupci tuků. Důležité je, že téměř 80 % ze všech mastných kyselin tvoří nenasycené mastné kyseliny, tj. ty, které jsou na naše zdraví prospěšné. Jedná se např. o

  • kyselinu linolovou
  • kyselinu olejovou
  • kyselinu linolenovou

Z nasycených mastných kyselin pak můžeme zmínit např. kyselinu palmitovou a stearovou.

Minerální, stopové prvky a vitamíny

Shiitake obsahuje velké různé minerální a stopové prvky. Jejich množství je často ovlivněno místem, kde houba roste. Běžně houba obsahuje:

  • draslík
  • sodík
  • vápník
  • hořčík
  • fosfor
  • zinek
  • železo
  • mangan
  • měď

Vitamíny v Shiitake jsou reprezentovány hlavně vitamíny ze skupiny B, a to včetně vitamínu B12, beta karoten a vitamín E. Dále pak je v Shiitake ergosterol, tj. vitamín D2.

Sekundární metabolity

Polyacetyleny

Jedná se o sekundární metabolity v houbě. Nejvýraznějším zástupcem je okta-2,3-diene-5,7-diyne-1-ol, tj. :lentinamycin.

Sirné sloučeniny

Lenthionin (1,2,3,5,6-pentatiepan), který dodává Shiitake aroma společně s

1,2,4,6-tetratiepanem a 1,2,3,4,5,6-hexatiepanem. Tyto látky mají také antibiotické účinky.

Lovastatin

Lovastatin je látka, které dokáže snižovat aktivitu hydroxymetylglutaryl CoA reduktázy (HMGCoA), která je zapojená do syntézy cholesterolu. Její blokáda může snížit hodnoty cholesterolu v krvi.

Fenolové sloučeniny

Fenoly mají výrazné protimikrobiální, protinádorové a antioxidační účinky. V Shiitake jsou např.

  • kyselina vanilová
  • kyselina skořicová
  • trans-p-kyselina kumarová
  • kyselina p-hydroxybenzoová

Alkaloid

Důležitou složkou Shiitake jsou též purinové alkaloidy:

  • eritadenin
  • lentinacin
  • lentysin
  • 2(R),3(R)-dihydroxy-4-(9-adenyl)-máselná kyselina

Tyto složky snižují aktivitu S-adenosyl-L-homocystein hydrolázy. To znamená, že purinové alkaloidy dokáží omezit tvorbu homocysteinu. Dále ovlivňují aktivitu angiotenzin konvertujícího enzymu, díky čemuž mohou redukovat krevní tlak.

Lykopen

Když popisujeme složení Shiitake, nemůžeme opomenout lykopen. Jedná se o látku, která má tetraterpenoidní charakter. Je známá hlavně z rajčat, jedná se o karotenoid, tj. žluté/červené barvivo. Víme, že dokáže snižovat oxidační stres. Organismus jej dokáže využít, pokud projde potravina vyšší teplotou a je přidán tuk.

Účinky Shiitake

Z výše popsaných sloučenin je asi jasné, že Shiitake má mnoho účinků, může pomoci s mnoha problémy.

Upravení funkce imunitního systému

Imunitní systém nás chrání před nebezpečím zvenku a zvnitřku (patogeni, nádorové buňky). Je denně zatěžován a musí čelit novým a novým výzvám, což jej může také oslabit, popř. narušit jeho funkce. Imunitní systém totiž může fungovat také “špatně”, může reagovat na nenebezpečné stimuly, tj. např. alergeny, nebo dokonce na vlastní bílkoviny, kdy se rozvíjí autoimunitní zánět.

Shiitake dokáže imunitní systém harmonizovat, a to tak, aby dokázal čelit nebezpečí a zároveň nás neohrožoval.

Složkami, které působí na imunitní systém, jsou hlavně polysacharidy, beta glukany. Ty umí imunitní buňky stimulovat a zvyšovat tak imunitní odpověď. Pokud byly polysacharidy přidány přímo k imunitním buňkám, tak se zjistilo, že se zvyšuje produkce působků, které stimulují imunitní systém, tj. produkují se např. o IL-1, IL-6, TNF alfa, interferon gama. Pokud vědci aktivovali buňky schopné pohlcovat cizorodý materiál, popř. vlastní poškozené struktury, došlo ke zvýšení této schopnosti, tj. fagocytózy. Mezi fagocytující buňky patří např. dendritické buňky, makrofágy, neutrofily… Kromě zvýšení fagocytózy se zlepšuje také schopnost pohlcený materiál zlikvidovat, a to i bakterie, viriony… Pohlcený materiál je rozložený na malé části, bílkoviny, peptidy, které potom fagocytující buňka vystaví na svém povrchu, aby upozornila další imunitní buňky na přítomnost nebezpečí. Aktivují se tak T lymfocyty (CD4+), které mohou aktivovat B lymfocyty, které jsou odpovědné za tvorbu protilátek. Jsou však aktivovány také T lymfocyty (CD8+), které mají cytotoxickou funkci, ničí poškozené, nádorové či infikované buňky. Podařilo se také zjistit, že Shiitake stimuluje další přirozeně zabijácké buňky, tj. NK, ty mají podobnou funkci jako T lymfocyty CD8.

Bylo provedeno mnoho studií se zvířaty, kde se potvrdilo, že Shiitake zvyšuje imunitu. Jednu zajímavou zmíníme. Autoři zjišťovali, zda polysacharidy z Shiitake společně s dalšími přírodními látkami, např. zázvorem zvyšují obrannou odpověď po podání inaktivované vakcíny na chřipku. Vakcíny se podávají proto, aby byla navozena dostatečně silná reakce, minimálně taková, jako po prodělání infekce. Autoři se snažili Shiitake před očkováním nabudit imunitu, aby pak lépe reagovala na očkování. U myší, které dostaly před vakcinací přírodní přípravek došlo k větší produkci protilátek IgG a IgG2. Poté byly myši vystaveny viru chřipky. Myši, které byly očkovány + dostávaly preparát s Shiitake infekci odolávaly velmi dobře.

Existují i studie, které byly provedeny s dobrovolníky. Jedna pracovala s 80 lidmi, kteří byli rozdělení do 2 skupin. 40 dostávalo Shiitake a 40 neúčinný preparát. Po 8 týdnech se vyhodnotily výsledky a ukázalo se, že u lidí s Shiitake došlo ke zvýšení aktivity NK buněk a tvorby důležitého interferonu gama.

V jiné studii bylo 52 dobrovolníků, 21 až 41 starých, kterým se podávala Shiitake, a to buď 5,  nebo 10 gramů Shiitake denně. Dobrovolníci užívali houbu 4 týdny. Pak proběhly krevní odběry, které dokázaly, že konzumace Shiitake byla spojená s nárůstem počtu γδ T lymfocytů a koncentrace mnohých cytokinů, např. IL-4, IL-10 i TNF-α a IL-1α. Zajímavé bylo také to, že se zvýšila koncentrace protilátek IgA ve slinách, a naopak klesla hodnota známky zánětu CRP.

Nyní jsme hovořili o posílení imunitní odpovědi. Někdy je však nutné imunitní odpověď mírnit, a to v případě alergií a autoimunitních reakcí. Rozvíjí se totiž poškozující zánět, který postupně ničí organismus.

Vědci sledovali, zda může Shiitake pomoci v případě Crohnovy nemoci. Jedná se o zánět v trávicím traktu. Objevují se trávicí obtíže, průjmy, i krvavé, ztráta hmotnosti, může dojít dokonce k protržení střeva, tvorbě píštělí atd. Pacienti jsou léčení léky tlumícími imunitu, někdy je nutné postiženou část střeva odstranit operativně. Části myší s Crohnovou nemocí se podávala Shiitake a části nikoli, Myši s Shiitake měly vyšší hmotnost, snížil se počet stolic. Myši byly v mnohem lepší kondici.

Kromě autoimunitních zánětů umí Shiitake také tlumit alergické záněty. Vědci testovali účinky Shiitake na atopickou dermatitidu u myší. Ty měly akutní formu, tj. se zánětem zarudnutím a tvořily se puchýřky. Vyrážka svědila, kůže byla oteklá atd. Ve vzorcích kůže z ložisek bylo velké množství imunitních buněk, nejvíce se kumulovaly žírné buňky a granulocyty. Podávání Shiitake vedlo ke snížení rozsahu postižené pokožky, projevy dermatitidy se zmírnily. Ve vzorcích kůže bylo mnohem méně imunitních buněk a v krvi se snížila hodnota protilátek IgE, které se zvyšují u alergií. Poklesly také hodnoty cytokinů zvyšujících zánět.

Shiitake tedy dokáže imunitní systém harmonizovat, nejen pouze stimulovat či pouze tlumit.

Liu M, Li J, Kong F, Lin J, Gao Y, 1998. Induction of immunomodulating cytokines by a new polysaccharide-peptide complex from culture mycelia of Lentinus edodes. Immunopharmacology, 40, 187-198.

Israilides,  C.;  Kletsas,  D.;  Arapoglou,  D.;  Philippoussis,  A.; Pratsinis, H.; Ebringerova, A.; Hribalova, V.; Harding, S.E. In vitro cytostatic  and  immunomodulatory  properties  of  the  medicinal mushroom Lentinula edodes. Phytomedicine, 2008, 15, 512-519

Kupfahl, C.; Hof, G.H. Lentinan has a stimulatory effect on innate and adaptive immunity against murine Listeria monocytogenes infection. Int. Immunopharmacol., 2006, 6, 686-696.

Zheng, R.; Jie, S.; Hanchuan, D.; Moucheng,  W. Characterization and immunomodulating activities of polysaccharide from Lentinus edodes. Int. Immunopharmacol., 2005, 5, 811-820.

Yoshino, S., Tabata, T., Hazama, S., Iizuka, N., Yamamoto, K., Hirayama, M., Tangoku, A. & Oka. M. (2000). Immunoregulatory effects of the anti-tumor polysaccharide lentinan on Th1/Th2 balance in patients with digestive cancers. Anticancer Research, 20: 4707-4711.

Gaullier JM, Sleboda J, Øfjord ES, Ulvestad E, Nurminiemi M, Moe C, Tor A, Gudmundsen O. Supplementation with a soluble β-glucan exported from Shiitake medicinal mushroom, Lentinus edodes (Berk.) singer mycelium: a crossover, placebo-controlled study in healthy elderly. Int J Med Mushrooms. 2011;13(4):319-26.

Lee JY, Kim JY, Lee YG, Rhee MH, Hong EK, Cho JY.Molecular mechanism of macrophage activation by Exopolysaccharides from liquid culture of Lentinus edodes. J Microbiol Biotechnol. 2008;18(2):355-64.

Zhu H, Hu M, Wang D, Xu G, Yin X, Liu X, Ding M, Han L. Mixed polysaccharides derived from Shiitake mushroom, Poriacocos, Ginger, and Tangerine peel enhanced protective immune responses in mice induced by inactivated influenza vaccine. Biomed Pharmacother. 2020 Jun;126:110049. doi: 10.1016/j.biopha.2020.110049.

Dai X, Stanilka JM, Rowe CA, Esteves EA, Nieves C Jr, Spaiser SJ, Christman MC, Langkamp-Henken B, Percival SS.Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. J Am Coll Nutr. 2015 Apr 11:1-10.

Choi J, Paik D-J, Kwon DY, Park Y. Dietary supplementation with rice bran fermented with Lentinus edodes increases interferon-γ activity without causing adverse effects: a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study. Nutrition Journal. 2014;13:35. doi:10.1186/1475-2891-13-35.

Choi EJ, Park ZY, Kim EK. Chemical Composition and Inhibitory Effect of Lentinula edodes Ethanolic Extract on Experimentally Induced Atopic Dermatitis in Vitro and in Vivo. Molecules. 2016 Jul 29;21(8).

Shi L, Lin Q, Yang T, Nie Y, Li X, Liu B, Shen J, Liang Y, Tang Y, Luo F. Oral administration of Lentinus edodes β-glucans ameliorates DSS-induced ulcerative colitis in mice via MAPK-Elk-1 and MAPK-PPARγ pathways . Food Funct.2016,7, 4614-4627 .

Shiitake je nepřítelem rakoviny

Nádorová onemocnění jsou v populaci stále častější. Je to dáno naším životním stylem, tím, že se dožíváme vyššího věku atd.  Léčba rakoviny je dnes mnohem úspěšnější, ale přesto mnoho lidí nádorovým onemocněním podlehne. Hledají se možnosti, jak pacientům pomoci a co nejméně je zatížit léčbou.

Pomoci by mohla i Shiitake.

Proběhlo mnoho studií, které účinnost Shiitake potvrdily

Nejčastěji se provádí pokusy přímo na nádorových buňkách. Vytvoří se buněčné kultury, v nichž nádorové buňky prospívají, a pak se k nim přidává Shiitake se sleduje se, jak buňky reagují. Pozitivní vliv Shiitake se potvrdil na buňkách rakoviny tlustého střeva, prsu, jater, sarkomů atd. Tyto buňky se v přítomnosti Shiitake přestaly množit, a dokonce začaly umírat, neboť Shiitake spouští v buňce procesy, které vedou k apoptóze (buněčné smrti). Je zajímavé, že stejná koncentrace houby, která zabíjí nádorové buňky, je pro zdravé buňky zcela neškodná. Je to dáno tím, že nádorové buňka mají zcela jiný metabolismus.

Byly také prováděny studie na zvířatech, kterým se vyvolá nebo implementuje nádor. Část zvířat pak dostává Shiitake a část nikoli. A porovnává se stav zvířat z obou skupin. Zmíníme studii se sarkomem u myší. Sarkom je velmi špatně léčitelná rakovina. Část myší dostávala 1 až 5 mg houby. Růst nádorů u myší, které byly léčebny Shiitake, se snížil o 97,5 %. Navíc u 6 z 10 myší došlo k celkovému odstranění nádoru.

Dalším plusem Shiitake je také to, že posiluje účinek chemoterapie. To znamená, že pokud je přidána Shiitake, je možné snížit dávku chemoterapeutika se zachováním stejného účinky. To se prokázalo na buňkách rakoviny jater. Které byly vystaveny 5-fluorouracilu.

S Shiitake byly také provedeny klinické studie. V jedné bylo 8 pacientů s rakovinou žaludku a tlustého střeva. Tito byli léčeni chemoterapií. V prvním cyklu chemoterapie dostávali jen chemoterapeutika, ve druhém kole jim k chemoterapeutikům byla přidána také Shiitake a pacienti popisovali, jak se cítili během těchto dvou cyklů. Udávali, že během druhého cyklu se cítili lépe. Měli méně nežádoucích účinků. Krevní testy odhalily, že díky Shiitake nedošlo k tak masivnímu potlačení imunitního systému.

V jiné studii bylo 10 pacientů na imunoterapii, kteří dostávali 4 týdny 1,800 mg/den LEM. U těchto pacientů došlo k nárůstu koncentrace interferonu gama a také popisovali zlepšení stavu.

V jedné metaanylýze, která zahrnovala výsledky několika studií, bylo 650 pacientů, i zde se ukázalo, že přidání lentinanů k léčbě mělo pozitivní vliv a prodloužilo délku přežití pacientů i s pokročilou rakovinou žaludku.

Dobrého výsledku bylo dosaženo také v klinické studii u pacientů s pokročilým karcinomem prostaty. 69 pacientů prošlo chemoterapií a 33 pak dostávalo také lentinany. U pacinetů s lentinany se prodloužila doba přežití. Zatímco pacienti bez Shiitake se dožívali 35 měsíců, pacienti s Shiitake 48.

Jako poslední zmíníme metaanalýzu pacientů s rakovinou plic. Tato vyhodnotila data 12 studií, v nichž bylo 458 pacientů s chemoterapií + lentinany a 492 pacientů pouze s chemoterapií. Opět na tom byli pacienti s lentinany lépe než ti bez nich. Snížil se nežádoucí dopad chemoterapie, např. poškození střevního systému o více než 50 %, potlačení funkce imunitního systému bylo o cca 35 % menší atd

Yin X, Ying J, Li L, Zhang H, Wang H. A meta-analysis of lentinan injection combined with chemotherapy in the treatment of nonsmall cell lung cancer. Indian J Cancer. 2015 Nov;52 Suppl 1:e29-31.

Tari K, Satake I, Nakagomi K, Ozawa K, Oowada F, Higashi Y, Negishi T, Yamada T, Saito H, Yoshida K. Effect of lentinan for advanced prostate carcinoma. Hinyokika Kiyo. 1994;40(2):119-23.

Oba K, Kobayashi M, Matsui T, Kodera Y, Sakamoto J. Individual patient based meta-analysis of lentinan for unresectable/recurrent gastric cancer. Anticancer Res. 2009;29(7):2739-45.

Gu YH, Belury MA. Selective induction of apoptosis in murine skin carcinoma cells (CH72) by an ethanol extract of Lentinula edodes. Cancer Lett. 2005;220(1):21-8.

Cao X, Liu R, Liu J, Huo Y, Yang W, Zeng M, Yang C. A novel polysaccharide from Lentinus edodes Mycelia exhibits potential antitumor activity on laryngeal squamous cancer cell line Hep-2. Appl Biochem Biotechnol. 2013;171(6):1444-53.

Tanigawa K, Ito Y, Sakai M, Kobayashi Y. Evaluation of quality of life and immune function in cancer patients receiving combined immunotherapy and oral administration of lentinula edodes mycelia extract. Gan To Kagaku Ryoho. 2012;39(12):1779-81.

Ina K, Kataoka T, Ando T. The use of lentinan for treating gastric cancer. Anticancer Agents Med Chem. 2013s;13(5):681-8.

Wang Y, Han X, Li YD, Zhao SY, Zhang DJ, ZhaO ZH, Wang YB. Effects of tumor-specific antigen induced by lentinan on murine H22 hepatocellular carcinoma immunoprophylaxis. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015 Dec;19(23):4516-24.

Protiinfekční účinky

Naše okolí je plné patogenů, virů, bakterií, parazitů a hub, které na nás dnes a denně útočí a imunitní systém jejich útoky odráží. My si ani nevšimneme, že jsme byli s patogenem v kontaktu. Někdy však patogen na čas vyhraje a objeví se infekční onemocnění. Většinu virových infekcí neumíme léčit, pouze mírníme příznaky. Bakteriální infekce je možné řešit antibiotika, jenže je problém, že se zvyšuje odolnost bakterií, stejně tak u parazitů a hub.

Shiitake obsahuje látky, které nám mohou pomoci vypořádat se s infekcemi. A to dvěma mechanismy. Jedním z nich je posílení imunitního systému, ten druhý je přímé toxické působení na patogeny.

Shiitake je velmi silná proti bakteriím, a to i díky lentamycinu, který má antibiotické účinky. Ty se testují přímo na bakteriích. Bakteriální kolonie se nechávají růst, bakterie se množí, pak se přidá Shiitake nebo jednotlivé složky z ní a sleduje se, jak to bude na bakterie působit. Shiitake omezuje množení mnoha typů bakterií a velké množství i zabíjí, např.  zlatého stafylokoka, streptokoky, salmonely. Shiitake se testuje také na zvířecích modelech, kdy se např. myši nakazí bakteriemi. V jedné studii byly myši nakaženy tyfem. Část myší dostalo Shiitake, část ne. Myši, které nedostaly Shiitake více umíraly, podlehly infekci. Shiitake se testovala také na rybách, které byly nakaženy pro ně smrtící bakterií Lactococcus garvieae. Pokud byly ryby krmeny Shiitake snížila se úmrtnost nakažených ryb, a navíc se mnohé ryby ani nenakazily.

Zajímavá studie proběhla také s beta glukany s Shiitake, které se použily pro léčbu krys nakažených na antibiotika rezistentní bakterií způsobující zápaly plic, tj. Klebsiela pneumoniae. Infikované krysy, které dostávaly lentinany, byly v lepším stavu, nerozvinul se akutní zánět plic, nedošlo k sepsi.

Za zmínku stojí i to, že Shiitake může bakteriálních infekcí zbavit také rostliny. Ničí bakterie, které napadají rajčata, a to Xanthomonas campestris. Tato infekce se na rajčatech projeví jako černé skvrny na plodech a listech.

Shiitake si dokáže poradit i s virovými infekcemi. Účinnost se prokázala proti viru dětské obrny, tj. poliu, i proti viru HIV a herpetickým virům. Může pomoci též s hepatitidou B. V klinické studii se Shiitake podávala 40 pacientům s chronickou hepatitidou B. U 17 pacientů se snížila replikace (množení) viru a u všech došlo ke zlepšení stavu jater.

Shiitake je možné použít také proti kvasinkám a plísním. Poradí si např. s Candida albicans či s aspergily. Ukazuje se, že je také vhodné použití Shiitake v kombinaci s antimykotiky, tj. s amfotericinem, zvýší se účinnost.

Hearst R, Nelson D, McCollum G, Millar BC, Maeda Y, Goldsmith CE, Rooney PJ, Loughrey A, Rao JR, Moore JE. An examination of antibacterial and antifungal properties of constituents of Shiitake (Lentinula edodes) and oyster (Pleurotus ostreatus) mushrooms. Complement Ther Clin Pract. 2009 Feb;15(1):5-7.

Kim SP, Park SO, Lee SJ, Nam SH, Friedman M. A Polysaccharide isolated from the liquid culture of Lentinus edodes (Shiitake) mushroom mycelia containing black rice bran protects mice against salmonellosis through upregulation of the Th1 immune reaction. J Agric Food Chem. 2014;62(11):2384-91.

Jung BG, Lee JA, Lee BJ. Immunoprophylactic effects of shiitake mushroom (Lentinula edodes) against Bordetella bronchiseptica in mice. J Microbiol. 2012;50(6):1003-8.

Sun J, Wang H, Ng TB. Isolation of a laccase with HIV-1 reverse transcriptase inhibitory activity from fresh fruiting bodies of the Lentinus edodes (Shiitake mushroom). Indian J Biochem Biophys. 2011;48(2):88-94.

The medicinal benefits of Lentinan (β-1, 3-D glucan) from Lentinus edodes (Berk.) singer (Shiitake Mushroom) through oral administration. Yap A.T, Ng M.H. Int J Med Mushr. 2005;7(12):170

Sarkar, S. Effect of the extract of culture medium of Lentinus edodes on the replication of the herpes simplex virus type 1. Antiviral.  Res., 1993, 20, 293-303.

Chihara,  G.  Immunopharmacology  of  Lentinan,  a  polysaccharide isolated  from  Lentinus  edodes:  its  applications  as  a  host  defence potentiator. Int. J. Oriental Med., 1992, 17, 57-77.

Gordon M, Bihari B, Goosby E, Gorter R, Greco M, Guralnik M, Mimura T, Rudinicki V, Wong R, Kaneko Y. A placebo-controlled trial of the immune modulator, lentinan, in HIV-positive patients: a phase I/II trial. J Med. 1998;29(5-6):305-30.

Hirasawa M, Shouji N, Neta T, Fukushima K, Takada K. Three kinds of antibacterial substances from Lentinus edodes (Berk.) Sing. (Shiitake, an edible mushroom). Int J Antimicrob Agents. 1999;11(2):151-7.

Masterson CH, Murphy EJ, Gonzalez H, Major I, McCarthy SD, O'Toole D, Laffey JG, Rowan NJ. Purified β-glucans from the Shiitake mushroom ameliorates antibiotic-resistant Klebsiella pneumoniae-induced pulmonary sepsis. Lett Appl Microbiol. 2020 Oct;71(4):405-412. doi: 10.1111/lam.13358.

Pérez-Cantero A, Serrano DR, Navarro-Rodríguez P, Schätzlein AG, Uchegbu IF, Torrado JJ, Capilla J. Increased Efficacy of Oral Fixed-Dose Combination of Amphotericin B and AHCC® Natural Adjuvant against Aspergillosis. Pharmaceutics. 2019 Sep 3;11(9):456. doi: 10.3390/pharmaceutics11090456.

Snížení hodnot tuků a ochrana srdečně-cévního systému

Současná doba je spojená s vyšším příjmem energie a snížením pohybu. Mnoho lidí trpí nadváhou či obezitou, což je spojené s nárůstem koncentrace tuků v krvi. Nadbytečné tuky se ukládají do tukové tkáně, jater, ale také do cévních stěn. To vede k rozvoji zánětu a přestavbě cévní stěny, tj. rozvíjí se ateroskleróza. Ta je spojená se zvýšením krevního tlaku, zhoršeným průtok krve cévami, tvorbou krevních zátek, poškozením srdce, infarkty atd. Je tedy důležité znát hladinu tuků v krvi a v případě zvýšení je snižovat.

Shiitake může s tímto problémem pomoci. Důležitou roli hraje látka eritadanin. Jeho účinek je založený na tom, že urychluje odstraňování cholesterolu jak z krve, tak z organismu. Dokáže také omezit syntézu cholesterolu. V pokusu s krysami s vysokým cholesterolem vedlo podávání eritadaninu k 25% snížení cholesterolu.

Krom této látky podporuje snížení tuků také hrubá vláknina, která na sebe ve střevě tuky naváže a vyloučí se stolicí. Cholesterol snižující efekt byl prokázán také u beta glukanů.

Výsledky dalších studií na zvířatech prokázaly, že navzdory podávání vysokotučné diety, snižuje Shiitake hodnoty celkového cholesterolu, špatného LDL cholesterolu a triglyceridů, navíc zvyšuje hodnoty hodného cholesterolu HDL.

Shiitake byla testována také ve studiích s dobrovolníky, jimž se podávala po dobu 7 dní čerstvá houba, 90 gramů. Nic dalšího dobrovolníci nedodržovali. Došlo u nich ke snížení koncentrace tuků o 12 %.

Snižování hladin tuků v organismu je prospěšné pro srdečně-cévní systém. V pokusech s králíky, kteří měli vysokotučnou dietou a došlo k poškození cév, vedlo podávání Shiitake ke snížení tuků a zmenšení aterosklerotických plátů v cévách. U myší, které byly krmené vysokotučnou dietou a dochází u nich snadno k vzniku aterosklerózy, snížila Shiitake s portobelem vznik lézí v aortě o 86 %, stejně tak poškození chlopní.

Shiitake také snižuje krevní tlak, a to tím, že potlačuje funkci angiotenzin konvertujícího enzymu, stejně jako léky, které se skrývají pod zkratkou ACE inhibitory.

Dian Handayani, Barbara J. Meyer, Jiezhong Chen, Simon H. J. Brown, Todd W. Mitchell, and Xu-Feng Huang. A High-Dose Shiitake Mushroom Increases Hepatic Accumulation of Triacylglycerol in Rats Fed a High-Fat Diet: Underlying Mechanism. Nutrients. 2014; 6(2): 650–662.

Enman J, Hodge D, Berglund K.A, Rova U.Production of the bioactive compound eritadenine by submerged cultivation of shiitake (Lentinus edodes) mycelia. J Agric Food Chem. 2008;56(8):2609-12.

Enman J, Rova U, Berglund K.A.  Quantification of the bioactive compound eritadenine in selected strains of shiitake mushroom (Lentinus edodes). J Agric Food Chem. 2007;55(4):1177-80.

Yoon KN, Alam N, Lee JS, Cho HJ, Kim HY, Shim MJ, Lee MW, Lee TS. Antihyperlipidemic Effect of Dietary Lentinus edodes on Plasma, Feces and Hepatic Tissues in Hypercholesterolemic Rats. Mycobiology. 2011;39(2):96-102.

Tsutomu Yamada, Toshinori Oinuma, Mari Niihashi, Masako Mitsumata, Takayuku Fujioka, Kenji Hasegawa, Hitoshi Nagaoka, Hiroshige Itakura. Effects of Lentinus edodes mycelia on dietary-induced atherosclerotic involvement in rabbit aorta. J Atheroscler Thromb 2002 ;9(3):149-56.

Yu S, Wu X, Ferguson M, Simmen RC, Cleves MA, Simmen FA, Fang N. Diets Containing Shiitake Mushroom Reduce Serum Lipids and Serum Lipophilic Antioxidant Capacity in Rats.  J. Nutr. 2016 Oct 19.

Rahman MA,  AbdullahN, Aminudin  N. Lentinula edodes (shiitake mushroom): An assessment of in vitro anti-atherosclerotic bio-functionality. Saudi Journal of Biological Sciences · February 2016.

Morales D, Tejedor-Calvo E, Jurado-Chivato N, Polo G, Tabernero M, Ruiz-Rodríguez A, Largo C, Soler-Rivas C. In vitro and in vivo testing of the hypocholesterolemic activity of ergosterol- and β-glucan-enriched extracts obtained from shiitake mushrooms (Lentinula edodes). Food Funct. 2019 Nov 1;10(11):7325-7332. doi: 10.1039/c9fo01744e.

Kim SH, Thomas MJ, Wu D, Carman CV, Ordovás JM, Meydani M. Edible Mushrooms Reduce Atherosclerosis in Ldlr-/- Mice Fed a High-Fat Diet. J Nutr. 2019 Aug 1;149(8):1377-1384. doi: 10.1093/jn/nxz075.

Paisansak S, Sangtanoo P, Srimongkol P, Saisavoey T, Reamtong O, Choowongkomon K, Karnchanatat A. Angiotensin-I converting enzyme inhibitory peptide derived from the shiitake mushroom (Lentinula edodes). J Food Sci Technol. 2021 Jan;58(1):85-97. doi: 10.1007/s13197-020-04517-z.

Shiitake proti cukrovce

Cukrovka je poměrně zákeřná nemoc, pokud se člověk nedostane do akutního stavu, tj. hypo- či hyperglykemického šoku/komatu, tak mnohdy netuší, že cukrovkou trpí. Obzvláště pokud jde o cukrovku typu II, která se častěji vyskytuje u starších a obézních lidí. Zvýšená hodnota cukru v krvi však poškozuje cévy, nervy, orgány, např. sítnici, ledviny, ale také imunitní systém. A to se projeví až po letech.  U cukrovky typu II nejde jen o to, že je snížená až nulová produkce inzulinu, ale také o to, že buňky na inzulin nereagují a chovají se, jako by v těle chyběl, tj. je přítomná inzulinorezistence.

V pokusech na diabetických zvířatech se prokázalo, že podávání Shiitake snižuje hodnotu krevního cukru. Snižuje také hodnoty glykovaného hemoglobinu. Pokud je hladina krevního cukru dlouhodobě zvýšená, váže se na toto krevní barvivo. Dále se také snížil zánět ve slinivce a zvýšila produkce inzulinu. V některých studiích klesla díky Shiitake glykémie až o 25 %.

Yamac, M.; Kanbak, G.; Zeytinoglu, M.; Bayramoglu, G.; Senturk, H.;  Uyanoglu,  M.  Hypoglycemic  effect  of  Lentinus  strigosus (Schwein.)  Fr.  crude  exopolysaccharide  in  streptozotocin-induced  diabetic rats. J. Med. Food, 2008, 11(3), 513-517. 

Antioxidační účinky

Volné radikály, pokud v těle vznikají v nadbytku, způsobují oxidační stres. Volné radikály reagují s tuky v membránách i DNA, to vede k poškození buněk, urychlení degenerativních procesů, chronickým zánětům, ale také ke zvýšení rizika vzniku rakovin. Volné radikály vznikají i během fyziologických procesů, např. metabolismu živin, ale pokud je organismus vystaven stresu, toxinům, škodlivinám, tvorba volných radikálů se zvyšuje a převyšuje kompenzační mechanismy. Organismus obsahuje antioxidanty a enzymy, které volné radikály odstraňují.

Shiitake obsahuje mnoho složek, které působí antioxidačně, např. polysacharidy, fenoly, vitamíny…

Studie s roztoky i na zvířatech prokázaly, že Shiitake velmi úspěšně neutralizuje volné radikály, a snižuje tak oxidační stres. Je tak prevencí mnoha nemocí, včetně rakoviny.

Ana Carolina da Silva, Neuza Jorga. Antioxidant properties of lentinus edodes and agaricus blazei extrakt.

Journal of Food Quality. 12/2011; 34(6).Finimundy TC, Gambato G, Fontana R, Camassola M, Salvador M, Moura S, Hess J, Henriques JA, Dillon AJ, Roesch-Ely M. Aqueous extracts of Lentinula edodes and Pleurotus sajor-caju exhibit high antioxidant capability and promising in vitro antitumor activity. Nutr Res. 2013;33(1):76-84.

Ming-Tsung Yen, Yu-Hsiu Tseng, Ruei-Chian Li, Jeng-Leun Mau. Antioxidant properties of fungal chitosan from shiitake stipes. LWT 40 (2007) 255–261.

Shiitake strážce jater

Játra jsou velmi zatěžovaným orgánem, který sice má velké regenerační schopnosti, ale přesto je možné je poškodit. Játra plní mnoho funkcí, takže jejich poškození se projeví výrazným snížením zdraví. Jsou poškozována léky, toxiny, alkoholem, virovými hepatitidami, autoimunitními záněty, ukládáním tuků atd.

Mnohé mechanismy, které chrání játra jsme zmínili již výše.
Shiitake může pomoci, pokud jsou játra zasažena virovými hepatitidami. Omezí množení virů a podpoří regeneraci.

Shiitake snižuje záněty, působí protizánětlivě, takže může mírnit autoimunitní záněty jater.

Díky snižováním tuků v krvi chrání játra před usazováním tuků a vznikem hepatosteatózy, tj. ztukovatění jater.

Abychom nemluvili jen abstraktně, zmíníme i studie. V jedné byly myši vystaveny působení toxické látce. Části se podávala Shiitake, části nic. Myši se Shiitake měly játra mnohem méně poškozená. V krvi byly nižší hodnoty jaterních enzymů a také nedošlo k zvazivovatění.

Akamatsu, S.; Watanabe, A.; Tamesada, M.; Nakamura, R.; Hayashi, S.; Kodama, D.; Kawase, M.; Yagi, K. Hepatoprotective effect of extracts from Lentinus edodes mycelia on dimethylnitrosamine-induced liver injury. Biol. Pharm Bull., 2004, 27(12), 1957-1960.

Yang H, Hwang I, Kim S, Hong EJ, Jeung EB. Lentinus edodes promotes fat removal in hypercholesterolemic mice. Exp Ther Med. 2013;6(6):1409-1413. Epub 2013 Oct 8.

Yagi K. Liver protective effect of Lentinula edodes mycelia(LEM). Gan To Kagaku Ryoho. 2012;39(7):1099-102.

Snížení homocysteinu

Homocystein je látka, která má tendenci se usazovat a poškozovat nervový a srdečně-cévní systém. Je tedy snaha omezit jeho tvorbu a zvýšit jeho odbourávání. V pokusu na myších, které měly vysokou hodnotu homocysteinu, se podávala Shiitake a došlo díky tomu k poklesu hodnot. Shiitake totiž posiluje aktivitu enzymu S-adenosyl-L-homocystein hydrolázy, který je odpovědný za štěpení homocysteinu.

Yang, H., Hwang, I., Kim, S., Ahn, C., Hong, E., & Jeung, E. (2013). Preventive effects of Lentinus edodes on homocysteinemia in mice. Experimental and Therapeutic Medicine, 6, 465-468.

Proti zubnímu kazu

Zubní kaz je snad nejčastější nemocí v populaci. Je dán přítomností patogenních bakterií v ústní dutině. Nedostatečná ústní hygiena dovolí, aby se pomnožily a způsobily poškození skloviny a dále pak i hlubší vrstvy zubu. Shiitake ničí původce zubního kazu, tj. Streptococcus mutans. Krysy, které byly krmeny dietou s extraktem s Shiitake, měly méně zubního kazu než krysy, které byly krmeny stejnou dietou, ale bez Shiitake.

Dokonce byla provedena i studie s dobrovolníky, kteří si 2x denně vyplachovaly ústa roztokem, který obsahoval extrakt z Shiitake. Díky tomu se do 2 týdnů upravilo pH v ústech a poklesla tvorba plaku, a co víc, upravilo se složen mikroflóry v ústech.

Avinash J, Vinay S, Jha K, Das D, Goutham B S, Kumar G. The unexplored anticaries potential of shiitake mushroom. Phcog Rev 2016;10:100-4