Angrešt

Zpět

Angrešt

Srstka angrešt či meruzalka srstka je lesní a zahradní keř. Plané odrůdy angreštu pochází z mírného pásu Evropy, Asie a Ameriky. Šlechtění angreštu započalo někdy v 15. století v Anglii a Francii. Odtud se pak vyšlechtěné rozšířily do celé Evropy.

Angrešt je bohatý na křemík, dále pak obsahuje vitaminy C, E B, z minerálních látek draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo zinek, mangan, biotin, měď, křemík, vlákninu, nenasycené mastné kyseliny a hodně pektinu.

Posiluje cévy, prospívá srdci, podporuje snížení tlaku, zlepšuje metabolismus tuku, podporuje růst vlasů a nehtů, detoxikuje ledviny a močové cesty.

Z listů angreštu můžete připravit lahodný čaj, který podporuje imunitu, je vhodný před menstruací na zklidnění. Připravujeme ze sušených lístků (20 g lístků na ½ l vody a necháme 10 minut louhovat a popíjíme teplý)

Má kyselou chuť a osvěžující povahu, vede dolů a podporuje uchovávání tekutin.