Brambory

Zpět

Brambory

Než u nás brambory zdomácněly, využívalo se jako přílohy velké množství kořenové zeleniny. Byl to zejména černý kořen, pastinák, sevlák (potočník) neboli sladký kořen, který rostl u potoků a rapontika. Všechny patří mezi prastaré zeleniny známé v Evropě již za dob starého Řecka a Říma. Vodnice i tuřín jsou velmi bohaté na vápník a jsou zásadité. Proto skvěle doplňují maso a dříve se s ním běžně podávaly. Když byla nouze, tak se tuřín přidával do placek nebo do chleba.

Brambory obsahují 20% škrobu, 2% bílkovin a uchovávají velké množství uhlohydrátů. Přesto, že množství bílkovin v bramborách není tak velké, jsou to bílkoviny plnohodnotné, které se vyrovnají bílkovinám živočišným. Jsou silně zásadité, pod slupkou mají vitaminy B a obsahují vitamin C, který se uchovává i po vaření skoro v nezměněném množství.

Brambory jsou chuti sladké a povahy neutrální a vstupují do dráhy sleziny a žaludku. Podporují činnost slinivky a sleziny.

Pozor na naklíčené brambory a nazelenalé brambory, škodí kloubům. Při nákupu proto pozorně vybírejte! Čím déle brambory skladuje, tím méně mají vitamínu C.