Celer

Zpět

Celer

Celer kdysi rostl planě na březích Středozemního moře. Znali ho již staří Řekové, kteří ho používali i jako přírodní léčivý prostředek. Celer je chutný, aromatický, v kuchyni využijete nejenom kořen, ale i nať. Obsahuje vitamin C, řadu vitaminů B, velké množství vápníku a je zásadotvorný.

V kuchyni ho můžeme využít do salátů, polévek, jako vařený se smetanovou omáčkou nebo ho smažit jako řízek.

Je chuti sladké a ostré a povahu má osvěžující až chladnou. Ovlivňuje hlavně střed. Tonizuje ledviny a slezinu, stahuje horkost z jater a žaludku, zastavuje krvácení, snižuje krevní tlak, vylučuje vítr a podporuje pocení a odstraňuje vlhko. Jako odvar je vhodný při zánětech močového měchýře a u akné. Má silné diuretické účinky.