Černý kořen

Zpět

Černý kořen

Je jemná, lehce stravitelná zelenina, která podporuje hubnutí. Je to vhodný doplněk zejména zimního jídelníčku. Oškrábaný kořen se vaří v okyselené vodě asi 20 až 30 minut a podává se jako chřest k masu nebo k další zelenině.

Původně se nazýval hadí mord španělský, a to z důvodu, že lidové pranostiky tvrdily, že když se vloží hadovi do úst, had zahyne. Jako zelenina se začal používat někdy kolem 16. století. Původně pochází z jižní Evropy a Blízkého východu. Pravděpodobně se do zbytku Evropy rozšířil ze Španělska. Díky jeho názvu ho Keltové a Germáni jedli hlavně proto, že věřili v jeho kouzelné účinky proti dýmějovému moru a hadímu kousnutí.

Je bohatý na sacharidy, bílkoviny a tuky, ale hlavně obsahuje inulin (rozpustná vláknina působící jako prebiotikum v tlustém střevě, má nízký obsah sacharidů, zlepšuje stav krevního cukru a je vhodný při dietách a problémech s trávením a vylučováním, velmi napomáhá revitalizaci tlustého střeva). Neměl by tedy chybět v jídelníčku diabetiků. Obsahuje vysoké množství vitaminu A, B1, B2, C a E. Z minerálních látek pak hlavně fosfor, draslík, hořčík, vápník a železo.

Je sladké chuti a chladné povahy. Podporuje činnost středu (slezina, slinivka, žaludek), pomáhá tvořit krev a tekutiny, vhodný při zácpě, suché kůži.