Chřest

Zpět

Chřest

Pochází z Francie, kde ho pěstovali v klášteře, v dobách krále Ludvíka XIV., a někdy kolem roku 1490 se začal z Francie šířit do ostatní Evropy. Patří k jedné z nejjemnějších zelenin a pěstuje se asi ve dvaceti odrůdách, z čehož nejčastější bývá zelená a žlutá. Zelená odrůda je výraznější chuti a nemusí se loupat.

Chřest je bohatý na provitamin A, B1, B2, B6, B3 a kyselinu pantotenovou.

Ochlazuje a podporuje cirkulaci krve. Zvlhčuje sliznice plic, je močopudný a preventivně působí proti zánětům a vyplavování kyselin z těla. Je vhodný při diabetu, zácpě a ochablosti střev, při chronickém onemocnění průdušek, vysokém tlaku a zvýšeném cholesterolu, arterioskleróze. Používá se při léčbě rakoviny.

Je sladké chuti a chladné povahy. Podporuje činnost sleziny a slinivky, žaludku, plic a tlustého střeva.