Cizrna – římský hrách

Zpět

Cizrna – římský hrách

Po hrachu a fazolích patří k jedné z nejvýznamnějších luštěnin na světě. Předpokládá se, že její vyšlechtění proběhlo před 7000 lety v místě dnešního Turecka a Sýrie. Je rozšířena od Středomoří, po Blízký východ ve střední a západní Asii, ale i v Etiopii, Maroku, na Kanárských ostrovech. Ve středověku přišla do severní Evropy a stala se venkovskou potravinou. Koncem 19. století upadla zcela v zapomnění a do české kuchyně se začala vracet teprve v poslední době.

Má 30% bílkovin, mnoho vlákniny, vysoký obsah polysacharidů. Je skvělým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, draslíku a řadu vitamínů B. Pomáhá zpevňovat cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje cukr v krvi a udržuje jemnou pokožku. Stimuluje vylučování moči, detoxikuje, vhodný při průjmu.

Je sladké chuti, ovlivňuje slezinu, žaludek, ledviny a močový měchýř. Má neutrální povahu.