Fazole

Zpět

Fazole

Historicky máme doloženo, že fazole se používaly již v době 5000 před naším letopočtem v Peru, Mezopotámii a Egyptě. Fazolí je několik desítek druhů. Ve starých českých receptech se uvařené fazole doplňovaly sušenými švestkami. Fazole se nechaly hodně rozvařit, zahustily se jíškou, osolily se, okyselily a vmíchaly se do nich sušené švestky, které se chvíli uvařily. Podávalo se jako zimní večeře nebo snídaně.

Fazole mají sladkou chuť, ovlivňují činnost srdce a ledvin a jsou osvěžující povahy. Jsou vhodné v menopauze, při onemocnění srdce. Napomáhají propojení vody a ohně. Svlažují a doplňují srdce a ledviny.

Fazole Mungo jsou sladké chuti, ovlivňují činnost srdce, žaludku, jater a žlučníku. Jsou chladné povahy. Je to vhodné letní jídlo zejména při kožních onemocněních a onemocnění srdce. Čistí horko a detoxikují, snižují krevní tlak, příznivě působí při bolestech hlavy, podporují močení.

Fazole Adzuki pochází z Himaláje. V Číně a Koreji byly již pěstovány v roce 1000 př. n. l., později se rozšířily do Japonska. Mají vysoký obsah vápníku a bílkovin. Vařily se hlavně nasladko. Používají se do polévek, dušených pokrmů.

Jsou kyselé a sladké chuti, ovlivňují srdce, tenké střevo, játra, slezinu, ledviny a jsou neutrální povahy. Posilují ledviny a slezinu, prospívají při menopauze, průjmu, krev ve stolici, mykózy, pročišťují větrné vlhko.