Fíky

Zpět

Fíky

Jejich domovem býval Orient. Fíkovník zahrnuje asi 1000 druhů a je dnes rozšířen v tropech a subtropech celého světa. Největší výskyt je v jihovýchodní Asii. V Evropě roste jediný druh, fíkovník smokvoň, který má svůj domov v přední Asii a dnes je rozšířen v celém Středomoří. Byl znám již 3000 př. n. l.

Patří k nejstarším léčivým plodům. Již starověcí Egypťané ho 1500 př. n. l. používali na podporu trávení a ničení bakterií v trávicím traktu. V čerstvém stavu obsahují 25% cukrů a docela slušné množství vitaminu C, A, B1. Sušené fíky mají až 58% cukrů. Fíky můžeme konzumovat syrové, sušené, připravují se z nich marmelády, kompoty i vína.

Jsou sladké chuti a neutrální povahy. Posilují energii a podporují tvorbu krve. Čistí střevo, jsou vhodné při zácpě, hemeroidech, bolestech v krku a žaludku. Pročišťují játra, vhodné pro výbušnost a vnitřní emocionální neklid. Zlepšují náladu a podporují výkonnost, mírní bolestivou menstruaci.