Hovězí maso

Zpět

Hovězí maso

Volně žijící předek domácího skotu se vyskytoval od západní Evropy, Blízký východ až po Zakavkazko. Od 7. století př. n. l. docházelo postupné domestikaci, hlavně Indii, Egyptě a na Balkáně. Původně byl chován jako posvátné a obětní zvíře a teprve někdy ve 3. st. př. n. l. je doloženo, že v Mezopotámii, Indii a Egyptě se ze skotu využívalo mléko i maso.

Původně červený skot chovaný v Čechách je někdy nazýván i skotem keltským, protože ho do střední Evropy přivedli Keltové.

Obsahuje asi 19% bílkovin, 8% tuku, pokud ho vaříme, tak obsahuje 31% bílkovin a 8% tuků. Je zdrojem železa, zinku, selenu, kyseliny listové, vitamin B12, podporuje krvetvorbu. Hovězí maso není vhodné při onemocněních, jako je dna a při kožních onemocněních. Na druhou stranu je velmi prospěšné při doplňování krve zejména prostřednictvím vývarů.

Je sladké chuti, povahy neutrální až teplé a vstupuje do sleziny, žaludku a ledvin.