Jablka

Zpět

Jablka

Plod jabloně pochází patrně ze svahů Kavkazu, Iránu nebo Turkmenistánu a odtud se v průběhu 2000 let postupně šířil přes Malou Asii do Středomoří a starověkého Řecka.

U nás byla vyšlechtěná jablka, hrušky a švestky známy již v 10. století.

Jsou důležitým antioxidantem. Z minerálů obsahují draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík, železo, křemík, mangan, zinek, měď, fluor, jód, selen. Jablka mají hodně vitamínu C, ale pouze v létě a na podzim po čerstvém očesání, a jsou lehce stravitelná. Stejně jako hrušky se u nás používala od pradávna. Dávala se velmi často pod maso a používala se podobně, jako my dnes používáme cibuli.

Snižují tlak a hladinu cholesterolu, posilují srdce a cévní systém. Posiluje cévy a slabé žíly. Čistí střeva a posiluje dásně.

Chuť jablek je sladká a kyselá, povahu mají osvěžující a vstupují do dráhy plic, žaludku a tlustého střeva. Podporují tvorbu tekutin, čistí horko, podporují chuť k jídlu.