Kopr

Zpět

Kopr

Pochází z východního Středomoří a západní Asie. Byl znám ve starověku. Karel Veliký dokonce nařídil pěstovat kopr na svých statcích a hojně ho využíval. Používají se kořen, celé rostliny a nať.

Dochucovaly se s ním ryby, vařené maso, mléčné omáčky a polévky, pomazánky a saláty. Používal se do nálevu při konzervování okurek, zelí a cibule.

Používal se čerstvý, sušený nebo se nakládal do soli či octa. Pozitivně působí na zažívací potíže a nadýmání. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tvorbu mateřského mléka, tiší kašel a pomáhá při nespavosti. Semena kopru obsahují vitamin C, A, vápník. Žvýkání semen osvěžovalo dech.

Kopr je teplé povahy, čerstvá i sušená nať je ostrá, uvolňuje stagnace, podporuje činnost žaludku a sleziny. Kořen je teplé povahy a ostrý a hořký.