Koriandr

Zpět

Koriandr

Znali ho již staří Řekové a Římani. Pěstoval se v Indii a ve Středomoří, odkud se postupně rozšířil do Evropy. Byl součástí léků a vín. Byl považován za mocné afrodiziakum a bylinou nesmrtelnosti. Využívají se jak listy, tak semena.

Používá se do sladkého pečiva, omáček a v orientální kuchyni. Do jídla ho přidáváme až na konci vaření, abychom ho neznehodnotili. Koriandr čistí hlen z plic, je skvělý do polévek, masa, zeleniny, na rýži, příjemně hřejivý, a je mnohem jemnější než skořice. Podporuje chuť k jídlu, odvar z koriandru podporuje pocení.

Je teplé povahy, čerstvá nať a semínko jsou ostré, vede vzhůru a uvolňuje povrch a stagnace, propívá plicím a tlustému střevu. Sušená nať je teplé povahy, ale není tak ostrá a prospívá více žaludku a slezině.