Květák

Zpět

Květák

Pěstoval se již před naším letopočtem na Středním východě, odkud se dostal do Itálie a někdy v 16. století se rozšířil do střední Evropy. U nás se začal pěstovat v Polabí někdy v polovině 18. století. Patří mezi košťálové zeleniny, je lehce stravitelný, ale bohužel nadýmá. Jeho velkou předností je, že obsahuje hodně vápníku. Je nízkokalorickou potravinou.

Má vysoký obsah kyseliny listové a vitamin B12, které podporují krvetvorbu. Též je bohatý na vitamin C, kyselinu nikotinovou, a stopové prvky jako je zinek, měď, jód, a fluor. Odvodňuje, pomáhá při tvorbě kvalitní střevní sliznice, posiluje imunitní systém, podporuje snižování tlaku.

Květák má neutrální až osvěžující povahu a sladkou chuť. Proto je velmi vhodný pro letní jídelníček. Abyste zabránily nadýmání, přidávejte při vaření ke květáku muškátový oříšek nebo muškátový květ. Zvlhčuje střeva, vyživuje tekutiny plic, ochlazuje horko a je vhodný při zácpě.