Okurky

Zpět

Okurky

Pochází z vlhkých a teplých zemí jako je Čína a Indie. Okurky pěstovaly i staří Egypťané. Odtud se postupně díky mořeplavcům v 16. století rozšířily i do Evropy. Dnes se pěstují na celém světě a to ve více než čtyřiceti odrůdách.

Jsou velmi oblíbené díky své osvěžující chuti, nízkému obsahu kalorií. Obsahují erepsin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a parazity a čistí střeva. Mají vysoký obsah vitamínu E, které chrání buňky před volnými radikály a pak obsahuje ještě malé množství vitamínu C, B1, B2, B3. Obsahují hodně draslíku, takže dokonale odvodňují a jsou vhodné zejména při onemocněních, jako je dna a revmatismus. Podporují vazivové tkáně.

Výrazně zchlazují, detoxikují, čistí pokožku, otoky krku a hrdla. Vhodná i jako vnější obklad na oteklý krk, akné, záněty kůže. V syrovém stavu nepoužívat pokud někdo trpí chladem, kašovitou stolicí či průjmem.

Syrové okurky jsou hodně chladné a mají sladkou chuť.