Pepř

Zpět

Pepř

Pepř pocházel z Indie a do Evropy je přivezl Alexandr Makedonský. Po dlouhou dobu byl velmi vzácný a drahý. Plody pepřovníku se sbírají v různých stádiích zrání a různě se zpracovávají. Pepř černý jsou fermentované nedozrálé bobule, bílý pepř jsou oddělené červené slupky zcela zralých bobulí, zelený pepř jsou rychle usušené nedozrálé bobule.

Pepř vstupuje do dráhy žaludku a tlustého střeva. Zahřívá podbřišek, je vhodný při nahromadění nebo stagnaci potravy. V kombinaci s chilli kořením spaluje tekutiny.

Pepř černý

je vedle kmínu jedním z nejpoužívanějších koření. Používá se prakticky všude jak vcelku, tak mletý.

Tento pepř je ostré chuti a má teplou povahu.

Pepř zelený

je vlastně čerstvý pepř, který se nakládá do solného nebo octového roztoku.

Tento pepř je ostré a hořké chuti a má teplou povahu.

Pepř bílý

má lahodnější chuť a intenzivnější vůni, a to díky tomu, že je odstraněna vrchní slupka, která obsahuje piperin a pryskyřici.

Tento pepř je jemně ostrý a má teplou až osvěžující povahu.

Pepř dlouhý

se dovážel do Evropy společně s pepřem černým, ale někdy kolem konce 18. století o něj přestal být zájem. Ale například v Indii, Malajsii nebo Indonésii dávají tomuto pepři přednost před černým pepřem. Též si ho cenili starověcí Řekové a Římané, které za něj platili více, než za pepř černý.

Tento pepř je ostré chuti a má teplou povahu. 

Pepř etiopský – egyptský

je za sucha též černý a pochází z pepřovníku etiopského a používá se v místě svého původu jako koření.

Tento pepř je ostré chuti a má teplou povahu.

Pepř kajenský

říká se mu španělský pepř – paprika, s kterou Evropané přišli do styku za Kolumbovy výpravy. Je to luskovitý plod, 2 cm dlouhý a dnes se pěstuje v Brazílii, Columbii, Mexiku, Indii, Číně, Japonsku, Vietnamu a Africe.

Tento pepř je ostré chuti a má horkou povahu.

Pepř kubebový

byl znám v indickém léčitelství a do Evropy se dostal ve 12. století přes Janov a Benátky a po staletí byl velmi ceněným kořením. Voní po kafru a má hodně pikantní chuť. U nás se nepoužívá. Používá se hlavně na výrobu likérů.

Tento pepř je ostré a hořké chuti a má horkou povahu.

Pepř betelový

Pochází z východní Indie a z Indonésie. Plody jsou podobné pepři černému a šťavnaté listy žvýkají domorodci ve smotku s arekovými oříšky a vápnem.

Tento pepř je ostré a hořké chuti a má teplou povahu.

Pepř červený – japonský

Planý keř, který roste v Japonsku, Korei, Číně, Indonésii a Vietnamu. Plody mají příjemnou vůni a pikantní chuť připomínající pepř. Hodně oblíbený je v čínské kuchyni.

Tento pepř je ostré a sladké chuti a má teplou až osvěžující povahu.

Pepř úzkolistý

Též se mu říká pepř matico. Pochází z pralesů jižní a severní Ameriky. Malé černé plody, které rostou v klasech, se používá jako koření. Listy matico se používají jako prostředek proti krvácení.

Tento pepř je hořké chuti a má osvěžující povahu.