Petržel - koření

Zpět

Petržel - koření

Ve starověkém Řecku ji považovali za starodávnou rostlinu, věnci z petržele zdobili vítěze, nosili se při hostinách a zdobila tabule v jídelnách. Ve středověku se k ní vázaly různé pověsti. V Evropě petržel rozšířil Karel Veliký, který přikázal tuto rostlinku pěstovat nejenom ve svých zahradách, ale i v zahradách svých poddaných. Počátkem 16. Století se rozšířila do východní Evropy a Anglie. Již osobní lékař Ferdinanda I. Napsal ve svých spisech, že petrželová nať a kořen potlačují nadýmání.

Nať se používá hlavně čerstvá, ale též se suší nebo nakládá do soli. Dá se z ní vyrábět i pesto. Čerstvá petrželová nať je velmi bohatá na vitamin C.

Je teplé povahy a kyselé chuti. Vede dovnitř a dolů a uchovává tekutiny.