Rozmarýna

Zpět

Rozmarýna

Další posvátná bylina s tajemnými vlastnostmi. Řekové věřili, že bohové se těšili z věnce z rozmarýny více, než věnce ze zlata. Starověcí Římané zdobili rozmarýnou své bůžky a zasvětili ji bohyni Venuši. Ve středověku se věřilo, že zahání zlé duchy a nesměla chybět na žádné z důležitých životních událostí – křest, svatba a pohřeb. Nevěsty nosily věneček z rozmarýnu a teprve později byla nahrazena myrhou.

Tento vytrvalý keřík roste planě ve Středomoří, hlavně v Itálii, Jugoslávii a Řecku.

Používá se při přípravě mas, brambor, polévek, omáček k marinování divočiny, skopového a vepřového masa. Je neoddělitelnou součástí francouzské a italské kuchyně. Využívá se ale i ve voňavkářství, při výrobě různých kosmetických přípravků a vonných olejů, kolínské vody a mýdla.

Sušený rozmarýn je teplé povahy a má ostrou chuť, uvolňuje blokády a rozhýbává. Čerstvý rozmarýn má teplou povahu a hořkou chuť.