Rybí polévky

Zpět

Rybí polévky

Můžeme připravovat z jakékoli ryby. Dáváme pozor, aby se do polévky nedostala žluč, z hlav nezapomeneme vyndat žábry. Rybí maso vkládáme do studené vody společně se zeleninou a kořením. Polévku scedíme a pečlivě obereme maso, aby se nám nedostaly kosti do polévky.

Jikry a mlíčí vaříme zvlášť v mírně okyselené vodě a přidáváme až do hotové polévky. Do rybí polévky přidáváme většinou kořenovou zeleninu (mrkev, celer), stroužek česneku a 1 dcl bílého vína. U polévek na námořnický způsob se přidávají rajčata. Z koření se nejčastěji se do polévky používá bobkový list, muškát, pepř, majoránka a u candáta fenykl a kopr. U polévky z candáta a lína se přidávalo do talíře nakrájené vejce uvařené na hniličku.