Třešně a višně

Zpět

Třešně a višně

Není zcela jasné, kde je domovská oblast třešní a višní. Pravděpodobně to byla Čína, Malá Asie a Irán a odtud se šířily do Evropy. Druhá varianta je, že ji přivezli starověcí Římané ze svých výbojů z Malé Asie počátkem našeho letopočtu. Nejvíce planých forem třešní a višní nalezneme v Rusku u Kaspického a Černého moře, na Balkáně, Srbsku a Makedonii. Najdeme ji ale i na Kavkaze a v Africe.

Obsahují vitamin C, zinek, kyselinu listovou, vysoké množství vápníku, železa a draslíku. Snižují hladinu kyseliny močové, působí protizánětlivě, vhodné při artritidě, revmatismu. Pročistí střeva.

Běžně jako sušené nahrazovaly rozinky. Jedly se syrové nebo se sušily na zimu. Pokud budete třešně sušit doma, otrhejte je se stopkou, nechte je zaschnout a pak teprve vypeckujte, aby vám nevytekla cenná šťáva.

Třešně jsou chuti sladké a teplé povahy. Tonizují střed, rozptylují chlad.