Vnitřnosti

Zpět

Vnitřnosti

Jsou daleko hodnotnější potravinou, než svalovina. I Číňané velmi využívali v léčebné dietetice zejména vnitřností k podpoře a doplnění organismu. V čínské tradiční dietetice mají vnitřnosti významné místo při léčbě onemocnění přesně podle toho, čeho se týkala.

Pokud pacient měl problém s ledvinami, jedl ledvinky, pokud se slezinou, připravovala se mu slezina. Pokud bylo potřeba podpořit činnost jater, doporučovalo se mu konzumovat játra. Pro podporu mozkových buněk pak bylo přínosné jíst mozeček.

Vnitřnosti mají velké množství vitaminů a nerostných látek. Asi nejhodnotnější jsou játra, která obsahují vitamin A, B, C a D, 20% bílkovin a 4% tuku.

Játra a ledvinky se solí při vaření až na konci, aby neztvrdla. Ledvinky jsou hůře stravitelnější než játra, ale obsahují podobné množství živin.

Hovězí játra jsou sladké chuti, neutrální povahy a tonizují krev. Jsou výborné při chudokrevnosti, bledosti, únavě, při bušení srdce.

Kuřecí játra jsou sladké chuti a teplé povahy. Podporují tvorbu krve a prohřívají. Jsou vhodné při únavě, impotenci, pomočování, nespavosti a svalové slabosti.

Vysoce hodnotná je slezina, která se ve staré české kuchyni uškrábaná dusila na slanině a pak s trochou smetany a petrželí se z ní dělala pomazánka na topinky.

Lehce stravitelný je brzlík, má 28% bílkovin, 2,3% tuku a vitamin A a B. Je ceněn jako lahůdka, ale má hodně purinů.

Mozeček se připravoval s vajíčky. Obsahuje hodně vitaminů A i B.