Vodnice

Zpět

Vodnice

Brukev řepák - vodnice je nenáročná dvouletá rostlina připomínající ředkvičku. Bulvy jsou bílé, jenom část rostoucí nad povrchem země jsou načervenalé, nafialovělé nebo nazelenalé. Uvnitř jsou bulvy bílé. Chuťově připomíná ředkvičku a kedlubnu, dá se jíst syrová i tepelně upravená. Mladé bulvy vkládáme celé do vroucí, mírně osolené vody a vaříme je 20–30 minut. Větší a pozdnější vodnici vaříme 30–40 minut, rovněž buď ve vroucí osolené vodě, nebo ve vývaru. Vodnici je též možné rozmačkat, smíchat s máslem a smetanou, osolit, opepřit, přidat špetku muškátového květu a citronové šťávy a podávat jako přílohu podobně jako bramborovou kaši. Z horních listů se dělá špenát.

Obsahuje vitamin C, sirnou silici, steroly. Listy jsou skvělým zdrojem vitaminu A, C, K a kyseliny listové. Dále obsahují vápník a lutein. Listy mají antibakteriální účinky a bulva působí jako prevence při ateroskleróze.

Ovlivňuje dráhu plic a tlustého střeva. Má ostrou chuť a osvěžující povahu.