Zázvor

Zpět

Zázvor

Pravděpodobně pochází z jihu Číny a odtud se dostal do Indie. V těchto dvou zemí tvoří nedílnou součást jejich kuchyně a používá se zde asi 3000 let. Odtud pravděpodobně díky Féničanům pronikl do zemí Blízkého východu. Znali ho i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě jako přísadu do luštěnin a koření do omáček a k masu. Někdy v 16 století ho Španělé dopravili do Jižní Ameriky. Arabští obchodníci přivezli ve středověku do Evropy, kde též zdomácněl.

Má antibakteriální účinky a je skvělý na léčbu chřipky a rýmy.

Syrový zázvor je teplý a rozhýbává a vstupuje do dráhy sleziny, rozpouští hlen, podporuje střed. Při nadýmání je skvělé vařené víno se zázvorem a hřebíčkem.

Sušený zázvor poměrně hodně zahřívá a vstupuje do dráhy ledvin. Díky tomu může mít někdo problémy zejména po konzumaci sušeného zázvoru s pálením žáhy nebo bušením srdce.