Zelí

Zpět

Zelí

Zelí je národní zeleninou a jídávalo se velmi často v domácnost s chlebem, hrachovou kaší, s brambory, knedlíky, nebo jenom tak maštěné. Bylo známo již ve starém Římě a velmi ceněno. Mezi lidem se věřilo, že lák ze zelí je léčivý. V zimním období bylo naložené zelí velmi důležitou zeleninou a zdrojem vitamínu a mohli jste ho najít snad v každé domácnosti. 

Zelí je bohaté na vitamin A a C, řadu vitaminů B, vápník, hořčík, draslík a železo. Vápníku má skoro stejně jako vejce, hrách nebo ředkvičky.

Červené zelí obsahuje selen, vitamin B3, kyselinu listovou, vitamin C. Zlepšuje činnost štítné žlázy.

Je zásadité, má sladkou chuť a neutrální povahu. Podporuje trávení, uvolňuje akutní bolesti, je vhodné při problémech s žaludečními a dvanácterníkovými vředů. Ovlivňuje hlavně tlusté střevo. Pokud je kvašené, tak velmi prospívá játrům a žlučníku. Není vhodné při gynekologických výtocích.