Chi Tong Tang

Kategorie: Akutní napadení, skrytý patogen, kožní, tišení bolesti

Použití receptu podle tradiční čínské medicíny:

  • rozhýbává krev, rozbíjí krevní blokády
  • tiší bolesti v oblasti zubů a dásní
  • hojí sliznice dutiny ústní

Popis:

Jedná se o jednoduchou směs čtyř bylin, která působí blahodárně na oblast zubů a dásní, a to jak při akutních problémech (náhlé bolesti zubů, stavy po vytržení nebo ošetření zubu), tak u těch chronických jako jsou periodotitida (tzv. „váčky“ u kořene zubu) nebo paradentóza (zánětlivé onemocnění dásní i okolního aparátu, na kterém jsou zuby zavěšeny, které může skončit až ztrátou zubů).

Nejdůležitější bylinkou ve směsi je kopytník, který uvolňuje bolesti zubů a také podporuje hojení sliznic nejen v oblasti dásní, ale v celé dutině ústí. Velmi dobře mu v tom asistuje děhel dahurský – zmenšuje otok postižených tkání a působí na tzv. „ohnivý toxin“, tj. pomáhá redukovat hnisání, případně preventivně zabraňuje jeho tvorbě a také pomáhá tišit bolesti zubů. Na uvolnění bolesti působí i nám dobře známé koření – hřebíček (což je vlastně poupě květu hřebíčkovce). Kromě toho hřebíček i velmi účinně zmírňuje nepříjemnou chuť v ústech nebo pomáhá odstranit nevábný odér, v případě že je tam hnisavé ložisko. Pavšehoj dále zmírňuje bolesti, napomáhá hojení, a také v případě krvácejících afekcí krvácení zastavuje. Vidíme, že i když je směs jednoduchá, je velmi komplexní a účinná – jak to u čínských bylinných směsí bývá.

Indikace:

  • bolesti zubů
  • bolesti, otok případně krvácení dásní
  • ztráta zubu
  • mechanické bolestivé poranění dásní
  • bolestivé ustupující dásně

Moderní účinky:

  • bolesti zubů
  • gingivitida
  • periodontitida
  • paradentóza

Jazyk:

  • různý
  • může být do nachova
  • případně s červenými nebo nachovými tečkami u chronických bolestí

Pulz:

  • různý
  • případně Jin (stažený) při akutní bolesti

Kontraindikace:

  • neužívat vnitřně, tj. NEPOLYKAT!
  • pouze k lokální aplikaci (Myslí se, nepolykat cíleně – např. nakapat si na lžičku standardní dávku… Když polknete sliny s chutí tinktury, nic se nestane.)

Poznámky:

V tradiční přípravě se v nádobě smíchaly přísady s 50 cl zahřátého alkoholu na několik minut, alkohol se z bylin slil a použil k opláchnutí dásní a úst, poté se vyplivl, nepolykal se. Postup se opakoval, dokud nespotřeboval veškerý alkohol. Případně se z bylin vařil odvar, opět k vyplachování. Dnes se jež hotová tinktura použije k potírání bolestivého místa, nebo se nakape na navlhčenou vatičku, která se na několik minut lokálně přiloží. Opakujeme po cca 15–30 min do ústupu bolestí.

Složení receptu: 

Úprava Čínsky Česky Latinsky
  Ding Xiang hřebíčkovec vonný, poupě Flos caryophylli aromatici
  Xi Xin kopytník Herba asari
  Bai Zhi děhel dahurský, kořen Rad. angelicae dahuricae
  San Qi ženšen nepravý, kořen Rad. pseudoginseng