Stravování u nedostatečnosti Yangu

Zpět

Stravování u nedostatečnosti Yangu

Popis obrazu nedostatečnosti Yangu

Yang je v našem těle stejně důležitý jako slunce na nebi. Nebo bychom mohli říct, že to jsou taková kamínka našeho organismu. Yang je důležitý pro činnost a fungování všech našich orgánů, pro pohyb a oběh krve, a hlavně pro udržení tepla v organismu.

Příznaky obrazu nedostatečnosti Yangu

Nedostatek Yangu se velmi podobá obrazu nedostatku energie Qi. Liší se jenom intenzivnějšími pocity chladu, bledostí, studenýma rukama a nohama, pocitem mentálního a fyzického vyčerpání. Pokud je oslabený Yang Ledvin a/či Sleziny, zpomaluje se trávení a vznikají různé trávicí problémy, jako je nadýmání, zpomalený metabolismus, tloustnutí apod. Pokud je oslabený Yang Ledvin tak se objevují různé problémy jako je časté či noční močení, snížené libido u mužů i u žen, impotence, problémy s plodností, prodloužený cyklus atd. Tělo také více zadržuje tekutiny a mohou se objevovat otoky, průjmy či vynechávání menstruace nebo oslabený cyklus.

Všeobecné zásady stravování u obrazu nedostatečnosti Yangu

Při léčbě nedostatečnosti Yangu úpravou jídelníčku platí tytéž všeobecné zásady jako při léčbě nedostatečnosti Qi. Hlavním cílem je udržet vysoký výkon Sleziny. Jediným výrazným rozdílem je přidání některých konkrétních jídel teplé povahy kvůli Slezině a Ledvinám a naprosté vyloučení veškerých syrových potravin, včetně listové zeleniny. Podíly složek potravy zůstávají tytéž jako v případě nedostatečnosti Qi Sleziny.

Nedostatečnost Yangu Sleziny

Nedostatečnost Yangu je v případě Sleziny o stupeň závažnější než nedostatečnost Qi; jejím následkem dochází ke značnému omezení účinnosti zažívání. Základní skladba jídelníčku se nemění, pouze se přidávají další potraviny teplé povahy a koření (viz tabulka níže).

Nedostatečnost Yangu Ledvin

Yang Ledvin je třeba ohřát a posílit prostřednictvím Sleziny, a to pomocí diety posilující Yang Sleziny. Kromě toho prospívá i přídavek některých konkrétních jídel ohřívajících Ledviny. Pokud pacient trpí otoky, lze stravu doplnit i o močopudné potraviny, jako jsou vařený celer či hlávkový salát.

Způsob přípravy stravy preferujeme: restování, dlouhé pečení, dlouhé vaření.

Obecně jsou vhodné teplé snídaně (obilné kaše, vejce, polévky – obilné, zeleninové nebo masové vývary). Není dobré nenamáhat trávení syrovou stravou, která přináší do organismu další chlad. V zimním období můžeme mít stravu lehce pikantní, která prohřeje a rozhýbá energii.

Doporučované potraviny

Slezina

Spolu s jídly vhodnými k léčbě nedostatečnosti Qi je rovněž třeba klást důraz na ohřívající potraviny, jako jsou rýže (zvlášť ve formě kaše), oves, pastinák, sladké brambory, cibule, pórek, vývary, jehněčí, hovězí, kuřecí, krevety, strašek kudlankový, ovocný kompot, jedlý kaštan. Dále zvyšte příjem koření, které zahřívá, jako je sušený zázvor, hřebíček, paprika (koření), kardamom, skořice, rozmarýn, kurkuma, badyán a muškátový oříšek.

Ledviny

Hřebíček, semínka pískavice, fenykl, černý pepř, skořice, sušený zázvor, rozmarýn, badyán, vlašský ořech, jedlý kaštan, pistácie, jehněčí, losos, černé fazole, cibule, pórek, pažitka, slávky, jehněčí a hovězí ledvinky.

Zakázané potraviny

Syrové ovoce a zelenina, výhonky a saláty, špenát, rajčata, sójové boby, tofu, lepkavá (sladká) rýže, jáhly, chaluhy, nadměrně slaná či sladká jídla, mléčné výrobky, ocet, ořechy a semínka, sójové mléko a chlazené nápoje či nápoje s ledem.

Klinické poznámky

Vše teplé. Zcela vyřadit studené potraviny. V zimním období se dostatečně oblékejte, aby nedocházelo k úniku yangové energie z organismu.

Recepty

Polévka ze zázvoru a jarní cibulky (JING CONG FEN SI TANG)

Co potřebujeme: 1 polévkovou lžíci jemně nakrájeného zázvoru, 2 polévkové lžíce jemně nakrájené jarní cibulky, sójové nudličky, 2 kusy Jidášova ucha, sůl.

Jak na to: zázvor omyjeme a oloupeme, nakrájíme na tenké nitky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na drobné proužky. Jidášovo ucho zalijeme teplou vodou, necháme stát cca 15 minut, poté vodu vymačkáme a nakrájíme najemno. Vše vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Stáhneme na minimum a vaříme 30 minut. Dochutíme solí a podáváme.

Polévka velmi vyživuje při únavě, zimomřivosti, problémech s trávením po průjmech či nachlazení a při nechutenství.

V podvečer si vyzkoušejte koupel plosek nohou. Do horké vody přidejte 2 polévkové lžíce kuchyňské soli, epsomské soli nebo bylinky či bylinné oleje (tymián, rozmarýn, hřebíček). Nohy ponořte do vody na 20 až 30 minut. Ke stolu si připravte konvici s horkou vodou, abyste si mohli vodu dolévat. Vždy, když vodu budete dolévat, tak vyndejte nohy, abyste se neopařili.

Koupel podpoří prohřátí a činnost metabolismu a napomůže prohřát i ruce a nohy. Po koupeli si můžete promasírovat plosky nohou Alpou či jiným bylinkovým prohřívacím krémem. Podporuje energii Ledvin.