Kvasinky, aneb když je nepřítel v převaze

Kvasinková infekce neboli kandidóza, je onemocnění vyvolané kvasinkami. Kvasinky jsou jednobuněčné houby, které se v našem organismu běžně vyskytují na sliznicích v ústech, v trávicím traktu, v pohlavních orgánech i na kůži. Jsme-li zdraví, náš imunitní systém si kvasinky, ale i jiné mikroorganismy, udržuje pod kontrolou, tzn. v množství, které je našemu organismu přirozené a nezpůsobuje žádné obtíže. 
 
V reálném životě naše tělo oslabujeme stresem, nadměrnou prací a špatným stravováním a tím vytváříme ideální prostředí pro jejich přemnožení. Asi vás překvapí, že kvasinky jsou schopné zdvojnásobit svoji populaci klidně i během několika málo hodin. Nejběžnější a asi nejznámější kvasinkou je Candida albicans, která je kromě pohlavních infekcí zodpovědná i za nadměrný bílý povlak v ústech či v krku, anebo za opruzené dětské zadečky.

Kvasinkové infekce pohlavních orgánů

Řadě žen je notoricky známá kvasinkové infekce pohlavních orgánů a močových cest. Je pro ni typický bílý tvarohovitý výtok, svědění, zarudnutí a pálením (nemusí se ale vždy projevit všechny příznaky). Může se vyskytovat souběžně se zánětem močového měchýře a dokonce může vyvolat poruchy menstruace. Uvádí se, že kvasinkovou infekci pohlavních orgánů prodělá během života až 75 % žen. Infekce může postihnout i muže, často po pohlavním styku se ženou, která infekcí trpí. Muži však mají jiné „nastavení“ pohlavních orgánů, proto netrpí kvasinkovou infekcí tak často jako ženy. U mužů se projevuje červenými skvrnami a bílým povlakem na žaludu a zároveň svěděním a pálením.

 Jaká další místa v těle kvasinky rády osídlují

Kromě urogenitálních cest se kvasinky mohou přemnožit i na jiných místech. Velmi často v ústech, kde je poznáte podle tučného bílého povlaku. Na kůži či v trávicím systému. V těchto případech se jedná o tzv. systémovou kandidózu, kdy kvasinky postihují celé systémové soustavy. Pokud bychom měli extrémně sníženou imunitu, kvasinky se dostanou i do dalších orgánů a mohou způsobovat záněty plic, zduření lymfatických uzliny, záněty mozku či srdce a mnoho další problémů.

Kvasinkám se dobře daří i u lidí oslabených chronickou nemocí či konvenční léčbou. Velmi často se infekce spustí po užívání antibiotik nebo po chemoterapii. V prvním případně dochází k výraznému zchlazení organismu a vybití „dobrých baktérií“, které kvasinky udržují v optimálním množství, v druhém případě dochází k výraznému oslabení imunitního systému, který nás chrání před přemnožením různých patogenů včetně kvasinek.

Kvasinkové infekce pohledem čínské medicíny

Čínská medicína rozděluje svět do pěti systémů, pěti prvků. Jsou to: dřevo, oheň, země, kov a voda. A stejně tak rozděluje náš organismus. Každému prvku v našem těle vládne jeden orgán. My se zastavíme u prvku země a jeho vládnoucímu orgánu Slezině. Slezina je v pojetí čínské medicíny celý systém, který můžeme jednoduše popsat jako trávení. Je zodpovědný za tvorbu energie Qi a krve, které jsou jakýmsi palivem pro náš organismus. Část energie Qi se přeměňuje v tzv. Wei Qi neboli obrannou Qi, která je zodpovědná za naši obranyschopnost. Brání nás před vpádem vnějších patogenů a zároveň kontroluje ty, které v nás žijí, aby se nepřemnožily. A to včetně zmíněných kvasinek. Na těchto obranných mechanismech spolu se Slezinou spolupracují ještě systémy Plic a Ledvin, nicméně Slezina je systém, u kterého vše začíná.

Je tu však ještě jeden aspekt, který propojuje přemnožené kvasinky se Slezinou. Oslabený systém Sleziny produkuje v organismu tzv. nadměrnou vlhkost - mohly bychom dokonce říct „patologickou vlhkost“. Ta se obecně projevuje gynekologickými výtoky, zahleněním či (možná překvapivě) nadváhou a je doslova živnou půdou pro mikroorganismy včetně kvasinek. Nebo možná zvláště kvasinek.

Jak může čínská medicína s kvasinkami efektivně pomoci?

Chceme-li zkrotit přemnožené kvasinky a dostat je zpět na množství našemu tělu přirozené, musíme na prvním místě posílit naši obrannou energii Wei Qi. To můžeme udělat několika způsoby. Vzít si na pomoc bylinné směsi nebo vitální houby.

Ve své praxi používám několik bylinných receptur. Jednou z nich je Su He Tang. Tato bylinná směs se používá u tzv. skrytých patogenů, což jsou v podstatě i kvasinky. Bylinky, které směs obsahuje, „vyvětrávají“ skrytý patogen z vnitřních vrstev těla k povrchu, kde si s ním naše obranná Wei Qi umí lépe poradit.

Boj houby s houbou

V praxi se mi osvědčilo i používání vitálních hub – konkrétně houby Coriolus versicolor (outkovka pestrá). Tato houba výrazně stimuluje Wei Qi. Občas mi pacienti namítají: „Ale já už v sobě houby (kvasinky) mám, to mám užívat ještě další?“ Ano je to zvláštní, ale outkovka je schopná velmi efektivně likvidovat ostatní parazitické houby. Proto ji doporučuji. Je to takový první krok. Outkovka posílí naši Wei Qi, aby byla schopná dostat patogen pod kontrolu. Musí ale následovat i druhý krok, kdy patogenu musíme „sebrat potravu“ – výše zmíněnou vlhkost v těle, jinak bude mít neustále tendenci se vracet. Tady obvykle doporučuji přidat další houbu Polyporus umbellatus (choroš oříš) nebo semena slzovky obecné (extrakt ze slzovky). Choroš i slzovka intenzivně odvádějí z organismu vlhkost a tím zbavují různé patogeny živné půdy. To je nezbytná součást terapie.

Změna stravy jako třetí krok

Čínská medicína tvrdí, že změnou stravy, si můžeme pomoci, ale trvá to poměrně dlouho. Nicméně v případě kvasinek bývá změna stravování zásadní a nezbytná. Musíme se zaměřit na potraviny, které posilují Slezinu (a Žaludek) a vyloučit potraviny, které produkují v těle nadměrnou vlhkost (a zahlenění) jako jsou mléčné produkty, průmyslově zpracované sacharidy, sladkosti a vydatné či přehnaně umělými přísadami doplněné potraviny.

Jak se tedy stravovat?

V případech, kdy by úplné odstranění nevhodných potravin pacienta příliš omezovalo, lze provést určité úpravy a zkoušet různé kombinace. Vzniku vlhkosti lze konkrétně bránit přidáváním hořkých, ostrých nebo vysušujících potravin do vydatných či nasládlých jídel. Mezi běžné příklady tohoto přístupu patří kombinace masa s hořčicí, křenem a hořkými či ostrými zeleninami, jako jsou vodnice a dýně, podávání ostrých směsí (připravených se spoustou cibule, česneku či pesta) k těstovinám, kombinace sýra a čatní, popíjení vína k masitým jídlům a zeleného čaje ke smaženým a upřednostňování hořkých světlých piv. S trochou přemýšlení dokonce nedá velkou práci upravit si náš typický západní jídelníček tak, aby nebyl tak nezdravý a nevytvářel tolik vlhkosti.

Platí zde všeobecné zásady a výběr potravin jako v případě udržování zdravé Qi Sleziny viz můj článek https://www.milanschirlo.cz/clanky-proc-se-nam-nedari-hubnout-do-plavek.html.

Co ano: Klaďte důraz na hořké a ostré chutě; veškeré jídlo vařené a teplé; nízký příjem tuků a olejů, mléčných výrobků a cukru; jezte menší porce při každém jídle.
Co ne: Nejezte pozdě v noci, vyhýbejte se smaženým a jídlům z fastfoodů.

Prospěšné potraviny:
Pohanka, ječmen, kukuřice, žito, kváskový chléb, kmínový žitný chléb, perník, pražené ovesné vločky, hlávkový salát, celer, dýně, cibule, šalotka, česnek, vodnice, řeřicha, fazole adzuki, bob, ředkvička, extra panenský olivový olej, hořčice, křen, křepelčí maso, škeble, libové maso, černý a bílý pepř, hřebíček, kardamom, muškátový ořech, semínka kopru, listy koriandru, dobromysl (oregano), tymián, bazalka, čerstvý zázvor.

Konzumujte jen zřídka:
sladké brambory, jamy, batáty, brambory, černý a zelený čaj.

Omezte či vyhýbejte se:
Pšenice, zmrzlina a mléčné výrobky (s výjimkou syrového kozího mléka a jogurtu), cukr a koncentrovaná sladidla, tučné maso (zvláště vepřové a kachní), vejce, tofu, tempeh, sójové mléko, sádlo, máslo, margarín, čokoláda, ořechy a semínka (zvláště burské oříšky), avokádo, syrové a sušené ovoce (zvláště banány a tropické ovoce), sůl, ocet, pivo.

Pozor i na vlhkost kolem nás
Už jsme si řekli, že kvasinky milují vlhkost. Mluvili jsme o vlhkosti, která vzniká ze špatné stravy. Je však i tzv. vlhkost vnější, které bychom se měli vyhýbat. Tedy nepobývat dlouhodobě ve vlhkém prostředí, v bazénu, v mokrých plavkách, být zapařená z důvodu nevhodného spodního prádla. Antibiotika užívat jen v těch nejnutnějších případech (tedy spíš nikdy).

Na úplný závěr musím upozornit, že boj s kvasinkami je běh na dlouhou trať a vyžaduje hodně trpělivosti a pevné vůle.

Připravil: Milan Schirlo – terapeut tradiční čínské medicíny

Některé starší články

Prvek Kov

Prvek Kov

Prvek Kov patří mezi jeden z pěti základních prvků v systému Wu Xing, který je klíčovým konceptem v tradiční čínské filozofii a medicíně. Wu Xing, což znamená "pět pohybů", popisuje dynamické vztahy a vzájemné interakce mezi různými aspekty lidského těla a přírody.

číst více

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 2. díl

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 2. díl

Některá onemocnění jsou dána genetickými predispozicemi, ale za některá si mnohdy můžeme svým životním stylem. Zjistěte, jaké jsou hlavní příčiny atopií a alergických reakcí pohledem TCM.

číst více

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl

Některá onemocnění jsou dána genetickými predispozicemi, za některá si můžeme sami životním stylem, který žijeme. Vydejte se cestou, která vám pomůže minimalizovat riziko vývoje onemocnění a zvládat jeho příznaky.

číst více