Stravování při onemocnění rakovinou

Strava je v pojetí tradiční čínské medicíny jedním ze základních pilířů dobrého zdraví, silné imunity a celkové kondice. Nevhodný způsob stravování může mít na svědomí až 20 % různých zdravotních obtíží. A tím nemyslím jenom skladbu stravy, ale i způsob jakým potraviny zpracováváme, připravujeme a jak je konzumujeme. Lékař Jiang Chao ve svém díle o aplikované dietetice píše: „Ten, kdo dokáže pěstovat svou přirozenost, jí až poté, co dostal hlad, a přitom nejí dosyta; pije až poté, co dostal žízeň, a přitom nepije příliš mnoho; jí raději vícekrát a málo, nežli najednou a mnoho. Takto v nasycení je i hladovění a v hladovění je i nasycení.“

Stejně jako v dalších oblastech našeho života, i ve stravování doporučuje čínská medicína zásadu přiměřenosti. Jakýkoliv extrém je špatně. Pokud budeme jíst málo, naše Slezina (slovy západní medicíny – náš trávící systém) nebude mít z čeho vyrábět dostatek energie Qi a krve, což je palivo pro náš organismus, a my budeme chřadnout. Zpočátku budeme unavení a postupně rozvinou různé disharmonie pramenící z tzv. nedostatku. Pokud se budeme přejídat, Slezinu zahltíme a oslabíme její funkci přeměňovat potravu. Naše trávení se zpomalí, tělo nebude vyrábět dostatek energie Qi a krve a opět bude náš organismus chřadnout. Navíc oslabená Slezina produkuje příliš tzv. patologické vlhkosti, která má tendenci usazovat se v organismu. Projevuje se tloustnutím, otoky nebo gynekologickými výtoky. Je to i příčina vzniku hlenů. A to nejen těch zjevných, které smrkáme nebo vykašláváme, ale i skrytých, které zapříčiňují vznik „špuntů“, které brání volnému proudění energie Qi. Což následně vede např. k bolestem hlavy, závratím či různým asymetrickým problémům a při silném zablokování energie až ke vzniku rakoviny. A tady bych se rád zastavil.
Více jak polovina lidí, kteří užívají vitální houby jako podporu organismu, jsou onkologičtí pacienti, proto chci zmínit několik důležitých věcí, které se týká stravování při onemocnění rakovinou.
Za dobu, co se zabývám terapií pomocí vitálních hub, jsem se setkal s mnoha stravovacími přístupy, které lidé aplikují při onemocnění rakovinou. Od těch, které mají racionální opodstatnění, až po ty absurdní. Od různých hladovek až po diety zaměřené na vybrané potraviny.
Jak tedy přistoupit ke stravování při onemocnění rakovinou podle čínské medicíny? Předem musím zdůraznit, že tady neexistuje jediná pravda. Každý člověk je jiný. Každý má rovnováhu těla nastavenou jinak. Určitá potravina může jednomu pomoci a druhému ublížit. Tento princip individuality je třeba mít stále na paměti. Neexistuje ve stravování svatý grál, přestože ho neustále někteří hledají. A někteří tvrdí, že ho našli. Nebo existuje? Čtěte dál.
Existuje také mnoho druhů rakovin a ty mají různé příčiny. I z tohoto důvodu je těžké najít nějakou jednotu v této různorodosti. Ale zkusme to.
 
Máme dvě teze, ze kterých vyjdeme:

• Rakovina může vzniknout pouze, pokud je oslabená Zheng Qi. Zheng Qi se překládá jako řádná nebo dobrá energie. Je to vše fyziologické v nás. Opakem Zheng Qi je Xie Qi. Škodlivá či patogenní Qi. Xie Qi se snaží neustále do nás proniknout a nastolit své vlastní pořádky. A sebrat nám naši energii (v této situaci není opravdu dobré být příliš korektní a s patogeny soucítit, když oni také chtějí jen přežít). Pokud jsme plní Zheng Qi, tak Xie Qi do nás nemůže proniknout.

• Nádor může vzniknout pouze, pokud dojde k blokádě v drahách Qi (meridiánech), pokud vše volně neproudí. Energie se zablokuje nejprve na úrovni Qi. Poté se kolem této blokády začne shlukovat třeba hlen a později vznikne i krevní stáze. A to už je nádor. K blokádám v drahách Qi dochází z různých příčin. Jednou z nejčastějších příčin je tzv. stagnace Jater. Játra jsou orgán citlivý na emoce a jedním z jejich úkolů je vše v organismu zprůchodňovat. Pokud je vlivem stresového prostředí, potlačovanými emocemi či nadměrnými emocemi tato funkce zablokovaná, tak se tok Qi začne zpomalovat, až se zastaví.
 
U prvního bodu víme, že hlavním zdrojem obnovy Zheng Qi je orgán Sleziny. Je tedy třeba vyživovat a posilovat Qi Sleziny. Což znamená jíst jídla, která dodají hodně energie, ale která nás nezatíží. Berte to tak, že musíte vyrobit co nejvíce energie za co nejméně práce. Váš organismus musí pracovat co nejefektivněji. Dávejte mu lehce stravitelné a kvalitní živiny a nezatěžujte ho zbytečně věcmi, které mu neprospívají a které ho oslabují. Musíme být dostatečně silní a vitální, aby náš organismus byl schopen efektivně bojovat s nepřítelem, a aby zvládl drastickou konvenční léčbu v podobě chemoterapie či radioterapie.
 
Co nás tedy posílí:

• jezte kvalitní opravdové potraviny

• jezte potraviny, které nebyly chemicky upravené

• jezte pestře, nejezte stále stejné potraviny

• jezte jednoduše

• jezte pravidelně (optimálně 3x denně, vždy ve stejný čas)

• jezte v souladu s ročním obdobím, tzn. v zimě spíše teplá a výživná jídla, v létě spíše lehká a svěží jídla

• příjem zeleniny a ovoce je velmi důležitý - obecně by zelenina měla být spíše tepelně upravená než syrová, záleží ale na konkrétním stavu pacienta a i na ročním období

• pokud jste chladné konstituce (bledost, studené končetiny, celková zimomřivost) jezte spíše potraviny teplé a vyhýbejte se studeným potravinám (syrové ovoce a zelenina, potraviny z ledničky apod.), pokud jste konstituce spíše horkokrevné (je vám často teplo, lehce se zpotíte a zrudnete), můžete zařadit do jídelníčku i potraviny spíše svěží

• jezte lehce, spíš do polosyta, nepřejídejte se, přejídání zahlcuje Slezinu a tím jí ubírá energii, pracuje pak neefektivně

• pokud máte výraznější nadváhu, jezte tak do 70% sytosti, pokud máte spíše tendence k podváze, jezte dosyta

• v době jídla se věnujte jen jídlu

• jezte pomalu a každé sousto dobře rozkousejte, Slezina nebude na trávení muset vynaložit tolik energie

• většina potravin by měla být typu Qing Dan. Qing Dan jsou potraviny, které jsou lehce stravitelné a chuťově ne příliš výrazné, typickým příkladem je rýže, dále pak obilná zrna, zelenina, ovoce, luštěniny. To jsou dobré zdroje pro výrobu Qi, jsou energeticky vydatné, a přitom tolik nezatěžují trávení, tzn., neoslabují funkci Sleziny vyrábět energii a krev (palivo pro náš organismus). Opakem potravinám typu Qing Dan jsou potraviny Wei, což jsou potraviny chuťově výrazné. Ty by měly jídlo pouze lehce doplňovat a ochucovat. Příkladem je maso, ryby, olej, tuk, koření, mléčné výrobky, vejce, sůl, ocet, kvašené potraviny nebo cukr.
 
• dostatečně pijte ideálně vodu nebo slabý čaj - dostatek tekutin pomáhá z organismu vyloučit odpadní a toxické látky (dospělý člověk by měl vypít denně 1,5–2 l vody, záleží ale i na dalších faktorech)
 
• jezte srdcem, mějte radost z toho, že jíte, vychutnávat si každé sousto - možná to je ta nejdůležitější rada
 
Co nás oslabí:
 
• nekvalitní potraviny
 
• průmyslově zpracované potraviny, které obsahují různá aditiva jako éčka, konzervanty, barviva apod.
 
• nepravidelné a uspěchané stravování oslabuje Slezinu a její schopnost vyrábět energii z potravy
 
• převaha potravin typu Wei - potraviny Wei jsou chuťově výrazné a energeticky velmi výživné - patří mezi ně maso, ryby, olej, tuk, koření, mléčné výrobky, vejce, sůl, ocet, kvašené potraviny nebo cukr, nicméně tyto potraviny výrazně zatěžují trávicí systém
 
• z Wei potravin bych vyzdvihl hlavně nadměrnou spotřebu masa, cukru, mléčných produktů a bílé mouky. Maso s mírou. Určitě Vás méně zatíží vývar z hovězích kostí a masa než hovězí steak. Ba naopak vám dodá yangovou energii a krev. Což je důležité. Rafinovaný cukr nepotřebujeme, oslabuje Slezinu. U mléčných výrobků platí, že čím tvrdší mléčný produkt, tím pro Slezinu lepší. Mléko a měkké sýry oslabují Slezinu a pomáhají vytvářet patologickou vlhkost
 
Výše uvedené se týká i druhého bodu. Toho, že v organismu musí vše volně proudit. Oslabením Sleziny můžeme vytvořit blokády v trávení. Pokud je slabá Qi Sleziny, tak se zpomalí metabolismus, potrava začne stagnovat v trávicím traktu a vytvářet blokády (projevuje se nadýmáním, zácpou apod.). Pokud budeme jíst hodně chladných potravin (třeba každý den zeleninové saláty), tak chlad také zpomalí tok Qi a mohou vzniknout blokády v toku Qi. Už v prvním ročníku čínské medicíny se studenti učí poučku, že jedna blokáda v organismu může vyvolat další blokády. V praxi to vidím velmi často. Vhodnou stravou jsme schopni docílit volného proudění Qi a nevhodnou stravou jsme schopni tuto Qi zpomalit, nebo dokonce až zablokovat.

Je třeba zdůraznit, že větší vliv na vznik blokád v drahách Qi mají emoce a stres. Emoce nadměrné či potlačované. Takže jídlo je důležité, ale naše emoční rozpoložení má na vznik blokád mnohem větší vliv. U všech žen, které za mnou přišly s karcinomem prsu, bylo možné v etiologii vysledovat stagnaci jaterní Qi. Proto je velmi důležité se snažit udržet emoce na uzdě za každou cenu. Vyhýbat se stresům, naučit se s nimi pracovat. Ale pozor, potlačovat emoce je leckdy nebezpečnější a je to i častější příčina vzniku blokád.

A nejdůležitější rada na závěr. Udržujte dobré vztahy s lidmi ve svém okolí. Odpusťte těm, kteří vám ublížili. Smiřte se s nimi. Dávejte neustále najevo lásku svým bližním. To je možná ten nejlepší lék ze všech.

Autor článku: Milan Schirlo – terapeut tradiční čínské medicínyMilanSchirlo.cz

Některé starší články

Žaludek v jednom ohni, aneb jak snadné je se dopracovat k refluxu

Žaludek v jednom ohni, aneb jak snadné je se dopracovat k refluxu

Pálení žáhy a žaludeční reflux - další ze zdravotních problémů, se kterými se v ordinaci setkávám až moc často. Každý to někdy zažil, většina žen v těhotenství určitě, a řada z vás dokonce bere dlouhodobě léky na tlumení příznaků.

číst více

Akupunktura - druhý pilíř tradiční čínské medicíny

Akupunktura - druhý pilíř tradiční čínské medicíny

Mnohé z vás možná překvapí, že tradiční čínská medicína není jen tak nějaká „alternativní medicína“, ale stojí na velmi propracovaných diagnostických metodách, na které navazují praxí osvědčené a fungující terapeutické metody.

číst více

Kvasinky, aneb když je nepřítel v převaze

Kvasinky, aneb když je nepřítel v převaze

Kvasinková infekce neboli kandidóza, je onemocnění vyvolané kvasinkami. Kvasinky jsou jednobuněčné houby, které se v našem organismu běžně vyskytují na sliznicích v ústech, v trávicím traktu, v pohlavních orgánech i na kůži.

číst více