Strava je v pojetí tradiční čínské medicíny jedním ze základních pilířů dobrého zdraví, silné imunity a celkové kondice. Nevhodný způsob stravování může mít na svědomí až 20 % různých zdravotních obtíží. A tím nemyslím jenom skladbu stravy, ale i způsob jakým potraviny zpracováváme, připravujeme a jak je konzumujeme. Lékař Jiang Chao ve svém díle o aplikované dietetice píše: „Ten, kdo dokáže pěstovat svou přirozenost, jí až poté, co dostal hlad, a přitom nejí dosyta; pije až poté, co dostal žízeň, a přitom nepije příliš mnoho; jí raději vícekrát a málo, nežli najednou a mnoho. Takto v nasycení je i hladovění a v hladovění je i nasycení.“
Je třeba zdůraznit, že větší vliv na vznik blokád v drahách Qi mají emoce a stres. Emoce nadměrné či potlačované. Takže jídlo je důležité, ale naše emoční rozpoložení má na vznik blokád mnohem větší vliv. U všech žen, které za mnou přišly s karcinomem prsu, bylo možné v etiologii vysledovat stagnaci jaterní Qi. Proto je velmi důležité se snažit udržet emoce na uzdě za každou cenu. Vyhýbat se stresům, naučit se s nimi pracovat. Ale pozor, potlačovat emoce je leckdy nebezpečnější a je to i častější příčina vzniku blokád.
A nejdůležitější rada na závěr. Udržujte dobré vztahy s lidmi ve svém okolí. Odpusťte těm, kteří vám ublížili. Smiřte se s nimi. Dávejte neustále najevo lásku svým bližním. To je možná ten nejlepší lék ze všech.
Autor článku: Milan Schirlo – terapeut tradiční čínské medicíny – MilanSchirlo.cz
Když se člověk poprvé setká s tradiční čínskou medicínou (TCM), obvykle slyší o plných orgánech Zang a o jejich protějšcích, dutých orgánech Fu. Jejich role je poměrně jasná: plné orgány vytváří, ukládají a spravují energii, duté orgány přijímají hmotnou potravu, přetvářejí a vylučují.
San Jiao, nehmotný, ale klíčový orgán tradiční čínské medicíny, propojuje celé tělo skrze pohyb energie a tekutin. Jak funguje a jak ho můžeme podpořit v běžném životě?
Gua Sha (刮痧) je tradiční čínská terapeutická metoda, jejíž název lze přeložit jako „škrábání (gua) toxinů/patogenů (sha)“.