Co nás tedy posílí:
• jezte kvalitní opravdové potraviny
• jezte potraviny, které nebyly chemicky upravené
• jezte pestře, nejezte stále stejné potraviny
• jezte jednoduše
• jezte pravidelně (optimálně 3x denně, vždy ve stejný čas)
• jezte v souladu s ročním obdobím, tzn. v zimě spíše teplá a výživná jídla, v létě spíše lehká a svěží jídla
• příjem zeleniny a ovoce je velmi důležitý - obecně by zelenina měla být spíše tepelně upravená než syrová, záleží ale na konkrétním stavu pacienta a i na ročním období
• pokud jste chladné konstituce (bledost, studené končetiny, celková zimomřivost) jezte spíše potraviny teplé a vyhýbejte se studeným potravinám (syrové ovoce a zelenina, potraviny z ledničky apod.), pokud jste konstituce spíše horkokrevné (je vám často teplo, lehce se zpotíte a zrudnete), můžete zařadit do jídelníčku i potraviny spíše svěží
• jezte lehce, spíš do polosyta, nepřejídejte se, přejídání zahlcuje Slezinu a tím jí ubírá energii, pracuje pak neefektivně
• pokud máte výraznější nadváhu, jezte tak do 70% sytosti, pokud máte spíše tendence k podváze, jezte dosyta
• v době jídla se věnujte jen jídlu
• jezte pomalu a každé sousto dobře rozkousejte, Slezina nebude na trávení muset vynaložit tolik energie
• většina potravin by měla být typu Qing Dan. Qing Dan jsou potraviny, které jsou lehce stravitelné a chuťově ne příliš výrazné, typickým příkladem je rýže, dále pak obilná zrna, zelenina, ovoce, luštěniny. To jsou dobré zdroje pro výrobu Qi, jsou energeticky vydatné, a přitom tolik nezatěžují trávení, tzn., neoslabují funkci Sleziny vyrábět energii a krev (palivo pro náš organismus). Opakem potravinám typu Qing Dan jsou potraviny Wei, což jsou potraviny chuťově výrazné. Ty by měly jídlo pouze lehce doplňovat a ochucovat. Příkladem je maso, ryby, olej, tuk, koření, mléčné výrobky, vejce, sůl, ocet, kvašené potraviny nebo cukr.
• dostatečně pijte ideálně vodu nebo slabý čaj - dostatek tekutin pomáhá z organismu vyloučit odpadní a toxické látky (dospělý člověk by měl vypít denně 1,5–2 l vody, záleží ale i na dalších faktorech)
• jezte srdcem, mějte radost z toho, že jíte, vychutnávat si každé sousto - možná to je ta nejdůležitější rada
Co nás oslabí:
• nekvalitní potraviny
• průmyslově zpracované potraviny, které obsahují různá aditiva jako éčka, konzervanty, barviva apod.
• nepravidelné a uspěchané stravování oslabuje Slezinu a její schopnost vyrábět energii z potravy
• převaha potravin typu Wei - potraviny Wei jsou chuťově výrazné a energeticky velmi výživné - patří mezi ně maso, ryby, olej, tuk, koření, mléčné výrobky, vejce, sůl, ocet, kvašené potraviny nebo cukr, nicméně tyto potraviny výrazně zatěžují trávicí systém
• z Wei potravin bych vyzdvihl hlavně nadměrnou spotřebu masa, cukru, mléčných produktů a bílé mouky. Maso s mírou. Určitě Vás méně zatíží vývar z hovězích kostí a masa než hovězí steak. Ba naopak vám dodá yangovou energii a krev. Což je důležité. Rafinovaný cukr nepotřebujeme, oslabuje Slezinu. U mléčných výrobků platí, že čím tvrdší mléčný produkt, tím pro Slezinu lepší. Mléko a měkké sýry oslabují Slezinu a pomáhají vytvářet patologickou vlhkost
Výše uvedené se týká i druhého bodu. Toho, že v organismu musí vše volně proudit. Oslabením Sleziny můžeme vytvořit blokády v trávení. Pokud je slabá Qi Sleziny, tak se zpomalí metabolismus, potrava začne stagnovat v trávicím traktu a vytvářet blokády (projevuje se nadýmáním, zácpou apod.). Pokud budeme jíst hodně chladných potravin (třeba každý den zeleninové saláty), tak chlad také zpomalí tok Qi a mohou vzniknout blokády v toku Qi. Už v prvním ročníku čínské medicíny se studenti učí poučku, že jedna blokáda v organismu může vyvolat další blokády. V praxi to vidím velmi často. Vhodnou stravou jsme schopni docílit volného proudění Qi a nevhodnou stravou jsme schopni tuto Qi zpomalit, nebo dokonce až zablokovat.